Srbija prečicom do datuma pregovora za ulazak u EU

Uslovna odluka bila je donijeta i u slučaju Crne Gore, kojoj su postavljeni uslovi koji se tiču vladavine prava
80 pregleda 10 komentar(a)
Srbija, EU, Foto: DW
Srbija, EU, Foto: DW
Ažurirano: 25.10.2012. 10:34h

Srbija bi mogla da dobije mogućnost da prečicom dođe do datuma pregovora za pridruživanje Evropskoj uniji, saznaje "Blic".

To bi značilo da Evropski savjet usvoji takozvanu uslovnu odluku da Srbija automatski otpočne pregovore kada ispuni ključne kriterijume. Ova odluka bi mogla biti donijeta u decembru, a do tada Brisel treba da definiše prioritetne zadatke za Srbiju.

Ta mogućnost je nedavno prenijeta premijeru Srbije Ivici Dačiću tokom boravka u Briselu. Uslovna odluka bila je donijeta i u slučaju Crne Gore, kojoj su postavljeni uslovi koji se tiču vladavine prava.

"Blic" navodi da kriterijumi za Srbiju nisu precizirani i da još nije sigurno da će i Beograd dobiti isti scenario kao i Podgorica.

"Ono što je izvjesno, kriterijumi koje Srbija treba da ispuni biće vezani za Kosovo. Ukoliko se odluči da se Srbiji pruži ta mogućnost, zadaci će biti vezani za sprovođenje postignutih dogovora Beograda i Prištine i vidljiv napredak u odnosima. Međutim, za sada nije izvjesno i šta sve u okviru tih kriterijuma. Srbija bi dobila nabrojane uslove, kada se ispune smatralo bi se da su se ispunili uslovi za dobijanje datuma i on se dobija automatski bez glasanja", kaže sagovornik “Blica”.

Automatsko otpočinjanje pregovora znači da presudno za datum neće biti dostignutost standarda u raznim oblastima, već ispunjenje konkretnih zadataka. Prema procjenama, takav put do datuma pregovora bio bi ne samo znak dobre volje EU, već i pogodnost za Srbiju.

"Kada se odrede kriterijumi, države članice EU ne mogu poslije postavljati nove uslove, ali ni različito tumačiti, primjera radi, šta to znači normalizacija odnosa sa Prištinom. Srbija bi dobila konkretne i precizne zadatke u kojima ne bi bilo prostora za dopune niti tumačenja", kaže sagovornik "Blica".

Bonus video: