HRVATSKI VOTERGEJT

USKOK dopisivao brojeve na liste za prisluškivanje

Portal index.hr je javio da je riječ o nadzoru za koje nije postojala zakonska osnova, jer protiv prisluškivanih osoba nije vođena kriminalistička istraga
4 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 02:19h

Policajci hrvatske Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) zloupotrijebili su sistem tajnog prikupljanja podataka i uhodili više osoba iz vrha Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i komapnije „Agrokor“, naveo je „Večernji list“.

Kako je kazao izvor zagrebačkog dnevnika, zloupotreba je otkrivena nedavno kroz stručni nadzor koji Kancelarija Savjeta za nacionalnu bezbjednost obavlja nad tajnim službama i Operativno-tehničkim centrom za nadzor telekomunikacija.

„Nadzor je pokazao da su policajci iz USKOK-a, na zahtjeve za listinzima telefonskih kontakata za pojedince pod kriminalističkim obradama, dopisali i telefonske brojeve osoba iz vođstva SOA i 'Agrokora'“, naveo je iz izvor „Večernjeg lista“.

Portal index.hr je javio da je riječ o nadzoru za koje nije postojala zakonska osnova, jer protiv prisluškivanih osoba nije vođena kriminalistička istraga.

Povodom ovih napisa, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović saopštili su na zajedničkoj konferenciji za novinare da su razriješili dužnosti Petra Miševića, šefa Kancelarije Vijeća za nacionalnu bezbjednost koja nadzire rad tajnih službi. Oni, međutim, nisu direktno odgovorili na pitanje zbog čega je Mišević smijenjen, rekavši samo da dosadašnji nadzor nije bio dovoljno efikasan.

Josipović i Milanović su saopštili da, prema njihovim saznanjima, nije bilo kršenja zakona.

Mediji u kojima je ova afera prisluškivanja nazvana „Hrvatski Votergejt“, naveli su da je nadzor otkrio da je donedavni čelnik SOA-e Josip Buljević kontaktirao sa pripadnicima kriminalnog miljea. Premijer Milanović je poručio da čelnici SOA-e ne smiju da konktaktiraju sa pripadicima organizovanog kriminala za razliku od operativaca.

Zagrebački advokat Anto Nobilo je istakao da je riječ o „uobičajenom policijskom ponašanju“ i da zna za najmanje tri slučaja u kojima je policija radila nezakoniti nadzor.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić je odbacio navode „Večernjeg lista“.

„Policija je radila zakonito i ja nisam imao nikakve veze s operativnim obradama, a ni kancelarija Savjeta za nacionalnu bezbjednost nema ovlašćanja da kontroliše policiju“, rekao je Ostojić na konferenciji za medije.

On je naglasio da je od objavljivanja priče, provjerio sve tvrdnje koji su objavljene i da dodatne provjere neće raditi, ali da će provjeriti na koji su način povjerljivi podaci dospjeli u medije.

„U policiji postoje samo 24 službenika na čelu s direktorom kriminalističke policije koji imaju pravo uvida u privatne telefonske razgovore građana“, rekao je Ostojić i poručio policajcima da nastave da rade svoj posao na otkrivanju najtežih krivičnih djela, uključujuči i mafijaše.