EVROPSKI

Nikolić: Čekam da se Josipović odljuti, ja ne živim u prošlosti

"Hrvatska je miljenik EU, uvijek je bila favorizirana, pa tako i sada.... Pravosuđe i privatizacija u Hrvatskoj nisu ništa bolje napravljeni nego u Srbiji, možda čak i lošije"
61 pregleda 5 komentar(a)
Toma Nikolić, Foto: Beta
Toma Nikolić, Foto: Beta
Ažurirano: 22.10.2012. 07:27h

U intervjuu skopskoj televiziji Sitel, čije djelove prenosi agencija Tanjug, srpski predsjednik Tomislav Nikolić je rekao da ne zna zašto se hrvatski predsjednik Ivo Josipović ljuti i ne želi susret sa njim, ali će prihvatiti razgovor kada ga Josipović bude pozvao.

"Čekam da se odljuti. Ja ne živim u prošlosti. Ne pitam kada je ko protiv koga ratovao, to se može govoriti samo na jubilejima ili kako je izgledao rat. Današnjoj djeci govoriti o ratu, a ne pričati im šta ih čeka sjutra je besmisleno", rekao je Nikolić i nastavio o Hrvatskoj i njenom ulasku u EU "iako nije rješila problem protjeranih Srba".

"Hrvatska nije rješila problem Srba koje je protjerala, kojima nije vratila imovinu i kojima ne dozvoljava da uživaju u njoj, nije im omogućila ni miminum osnovnih ljudskih prava, ali je iz nekog razloga prihvatljiva za EU", kazao je on.

Nikolić je kazao da je pozvao hrvatske predstavnike da kažu koja pitanja Srbija nije rješila, kako bi ih riješili, te da je otvorio i niz pitanja koje Hrvatska nije rješila i neće.

"Hrvatska je miljenik EU, uvijek je bila favorizirana, pa tako i sada. Srbiji se priča o problemu loših privatizacija i lošeg uređenog pravosuđa, pa je to i razlog zašto ne možemo biti član EU", rekao je Niklić, dodajući da će Srbija nastaviti "mirno i strpljivo da sa Hrvatskom uređuje svoje odnose" i otklanja neriješena pitanja. Nikolić smatra da "pravosuđe i privatizacija u Hrvatskoj nisu ništa bolje napravljeni nego u Srbiji, a možda čak i lošije".

"Kad biste pogledali Hrvatsku kako izgleda pravosuđe i privatizacija i oblast ljudskih prava shvatili biste da je to puno lošije urađeno nego u Srbiji. Otkud tolika razlika među nama? Mi smo tek kandidati za EU, nemamo još datum za otpočinjanje pregovora, a Hrvatska će sljedeće godine postati punopravni član", kaže Nikolić.