ISTORIJSKI SASTANAK

Dačić i Tači se obavezali da rade zajedno

"Srbija želi dobre odnose s EU i dijalog s ciljem da se riješi problem Kosova jer je to u interesu naših građana“, rekao je Dačić
82 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2012. 20:33h

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači sastali su se prvi put u kabinetu Ketrin Ešton, visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost.

Dačić je nakon sastanka koji je trajao više od sat i po kazao da je postignut dogovor da se u novembru nastavi dijalog Beograd-Priština.

Istakao je da je na odvojenom sastanku sa Ketrin Ešton i potom - na trojnom sastanku, naglasio da je srpska strana spremna da razgovara o svim otvorenim pitanjima, uključujući pitanje statusaKosova, iako Priština to ne prihvata.

"Vrijeme je za istorijski dogovor Srba i Albanaca“, rekao je Dačić. Srpski premijer je rekao da je dijalog važan za budućnost i zakompromisno rješenje pitanja Kosova u kojem bi bio uvažen interes iSrba, i Albanaca.

"Srbija želi dobre odnose s EU i dijalog s ciljem da se riješi problem Kosova jer je to u interesu naših građana“, rekao je Dačić i naveo: „Ja sam Tačiju rekao koliko god je Kosovo njegovo,toliko je i moje jer ja potičem s Kosova, kao i svi mi".

Dačić je rekao da je na sastanku predočio da ne smije biti jednostranih poteza dok traje dijalog.

"Taj dijalog mora obuhvatiti sva pitanja - od problema na sjeveru Kosova, do položaja Srba koji žive u južnom dijelu pokrajine, kao i srpske imovine, kulturne i vjerske baštine, nestalih lica, izbjeglih i raseljnih", rekao je Dačić.

Eštonova je saopštila da je predsjedavala zajedničkim sastankom dva premijera i da je on prošao u „dobroj i konstruktivnoj atmosferi“

"Možda će neko kritikovati to što sam se sastao s Tačijem", dodaoje Dačić, primijetiviši da je Tači učestvovao i u razgovorima u Rambujeu (1999.) u delegaciji tadašnjeg lidera kosovskih AlbanacaIbrahima Rugove.

"Niko mi ne može zamjeriti što vodim dijalog s Tačijem jer sam ja i ratovao protiv Tačija, ali moja uloga, kao predsjednika vlade, je da se ratovi više ne ponove“, naglasio je.

Rekao je da prvi put u dijalogu EU nije imala "naredbodavan pristup".

"Nije nam je rečeno: 'Ovo je tema o kojoj se morate dogovoriti'“, dodao je premijer.

Kako je navela agencija Beta, premijer Tači je nakon sastanka izjavu dao samo izvještačima medija na albanskom jeziku kojima je rekao da je ovo bio „bilateralni sastanak dviju država“ i da će proces, kako se nada, „dovesti do uzajamnog priznavanja“.

Zajednički sastanak tri strane uslijedio je nakon što je šefica evropske diplomatije imala odvojene susrete - prvo sa Dačićem, a zatim i sa Tačijem.

Eštonova je saopštila da je predsjedavala zajedničkim sastankom dva premijera i da je on prošao u „dobroj i konstruktivnoj atmosferi“.

„Čvrsto vjerujem da je dijalog u interesu obje strane. Cilj dijaloga je da unapredi živote ljudi i pomogne da se riješe problemi i da tako približi Srbiju i Kosovo bliže EU“, navela je Eštonova u saopštenju koje je izdato odmah nakon sastanka u Briselu.

Ona je objasnila da se sastala sa Dačićem i Tačijem u cilju da se nastavi dijalog pod pokroviteljstvom EU, te da su se oba premijera na sastanku obavezala da rade zajedno.

"Srešćemo se uskoro ponovo“, poručila je u saopštenju.

U Srbiji i na Kosovu je susret u Briselu pozdravljen kao logičan događaj.

Bivši šef tima Beograda u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović ocijenio je da je to pozitivan potez koji je trebalo da se desi kad tad. Kancelarija predsjednice Kosova Atifete Jahjaga pozdravila je sastanak „korak naprijed ka normalizaciji odnosa dviju država, put koji vodi postizanju sporazuma za bolju budućnost naših zemalja“.

Opozicioni Pokret „Samoopredjeljenje“ je oštro kritikovao Tačija zbog odluke da se sastane sa „političkim nasljednikom balkanskog kasapina, Slobodana Miloševića“.

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je:

"To je dobro, odlično. Neću da se ponašam kao Dačić koji je moje rukovanje s Tačijem proglasio porazom naše državne politike... Treba da nastave tim putem. Nadam se da poslije ovog susreta neko razumije zašto sam se ja rukovao sa Tačijem“, rekao je za RTS.

"Moja značka je bila veća“

Beogradski „Blic“, pozivajući se na izvor blizak Eštonovoj, je javio da se Dačić u Briselu rukovao sa Tačijem, ali je srpski premijer odbio da to potvrdi ili demantuje.

Na pitanje da li je došlo do rukovanja kazao je: "To nije predviđeno protokolom". On je, međutim, naglasio da tokom susreta nije bilo državnih simbola.

"Ja sam nosio svoju značku (sa državnom zastavom Srbije), a i Tači je nosio neku značku, ali moja je bila veća”, primijetio je Dačić.

„Progutali žabu prešli Rubikon“

Analitičari smatraju da je susretom Srbija prešla još jednu crvenu liniju. Đorđe Vukadinović je ocijenio da je srpska „pod prinudom progutala jednu od većih žaba“.

"Susretom Dačić - Tači očigledno je pređena još jedna crvena linija srpskih vlasti, a to je da neće razgovarati s Tačijem dok se ne okonča istraga o trgovini ljudskim organima i ne razjasni njegovauloga u tome“, rekao je Vukadinović agenciji Beta.

On je dodao da je, međutim, manje jasno da li je to samo još jedan unizu besmislenih ustupaka Beograda u očekivanju uzvratnog ustupkaBrisela ili Prištine za „tu žabu, jednu od većih, koju su Dačić izvanični Beograd bili prinuđeni da progutaju“.

Analitičar Predrag Simić je izjavio da je Dačić jučerašnjim susretom „prešao Rubikon“ i da više nema povratka.

"Dačić je preuzeo odgovornost i na njemu će biti i da se suoči sa rezultatima te inicijative. Bilo je bolje da je prije sastanka postojala platforma za pregovore sa Prištinom i to je vjerovatno i razlog što susret neće naići na mnogo odobravanja, ali ni na mnogokritika“, rekao je Simić agenciji Beta.

"Čini se da je Brisel motivisan kratkoročnim ciljevima, a EU želida se predstavi kao neko ko može da vodi pregovore Beograda iPrištine, a već 20 godina pokušava da se pokaže kao neko ko jesposoban da riješi probleme na Balkanu. Ako ništa drugo, EU bar možeda kaže da je nešto uradila kada bude primala Nobelovu nagradu zamir“, zaključio je Simić.

Galerija