Hrvatska je zadnja država u regionu koja će pristupiti EU u narednim godinama

Podsjećajući na Lamertovu izjavu da Hrvatska još nije spremna za EU, "Financial Times" se pita "da li je ulazak Hrvatske u EU zaista ugrožen"
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2012. 14:38h

Hrvatska će se "gotovo sigurno" priključiti Evropskoj uniji 1. jula iduće godine, ali će vjerovatno biti zadnja zemlja jugoistočne Evrope koja će to učiniti u narednim godinama, ocijenio je "Financial Times".

Podsjećajući na izjavu predsjednika njemačkog Bundestaga Norberta Lamerta da Hrvatska još nije spremna za članstvo, te na slovenačke prijetnje blokadom zbog Ljubljanske banke, "Financial Times" se pita "da li je dugo očekivani ulazak Hrvatske u EU zaista ugrožen" te zaključuje da - nije.

Iako Lamertova izjava "nije poruka koju je Zagreb želio da čuje u danima kad se priprema za članstvo, posebno ne od osobe kao što je predsjednik njemačkog parlamenta" ona, zapravo, sugeriše da ulazak - nije upitan, piše "Financial Times".

"Ključna poruka je da će se Hrvatska priključiti u julu 2013. i da mora da nastavi s reformama u kojima je već dobro napredovala", ocjenjuje list, te dodaje da Slovenija može pokušati da izvuče korist iz situacije, ali da bi bilo vrlo neočekivano da izazove "oluju u EU" blokirajući proces koji podržava 26 zemalja članica.

Bonus video: