Svjedok na suđenju Batku negirala ranije navode

Na tvrdnju advokata da je dala izjavu na jednom od ranijih suđenja, svjedok je kazala da je to "van svake pameti" i da ona to nije mogla reći, jer je 17. maja 1992. napustila Sarajevo
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2012. 14:21h

Svjedok odbrane Veselina Vlahovića Batka, koji je optužen za ratne zločine u Sarajevu, negirala je da je u sudskom postupku 1997. govorila o odvođenju njenog komšije iz naselja Grbavica, iako je potvrdila da je njen potpis na zapisniku.

"Potpis na papiru jeste moj, ali ja ovo nisam izjavila. Zbog toga sam se i začudila zašto ste me zvali da svjedočim", kazala je Gordana Vinovrški.

Radivoje Lazarević, advokat optuženog, predočio je zapisnik o njenom svjedočenju na Opštinskom sudu u Sarajevu od 3. juna 1997. u kojem piše da je ona zajedno s još jednom komšinicom govorila o nestanku komšije Mehmeda Barlecija.

"Na Opštinskom sudu je vođen postupak za proglašenje Barlecija mrtvim i vi ste dali izjavu o tome gdje ste ga zadnji put vidjeli", naveo je Lazarević.

Svjedok je odgovorila da je to "van svake pameti" i da ona to nije mogla reći, jer je 17. maja 1992. napustila Sarajevo.

Vlahovića optužnica tereti da je od maja do augusta 1992. na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i učestvovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je zlostavljao i premlaćivao građane nesrpske nacionalnosti, te im oduzimao novac i druge vrijednosti.

Odbrana je pozvala i zaštićenog svjedoka S-19, koja je na poziv Tužilaštva BiH u novembru 2011. ispričala kako su u kuću do njene dovođeni muškarci i žene, te da je čula vrisku i da je vidjela leš u blizini ograde te kuće.

Na pitanje odbrane, ona je rekla da Vlahović nije 1994. silovao i zaklao jednu ženu u kući do njene, kako piše u zapisniku koji je 2001. dala policiji, već da je to bilo 1992. godine.

"To je bilo 1992. i znam da je ta žena bila zaklana i leš je dugo ležao tu, a isto znam da je Batko živio u toj kući", kazala je S-19.

Naredno ročište je 24. oktobra, prenosi BIRN - Justice Report.

Bonus video: