Zadar: Policija privodila maloljetnike koji su bili bez starijih u noćnom izlasku

Policija je obilazila kafiće, diskoteke, parkove i ostala mjesta gdje se okupljaju mladi Zadrani
1 komentar(a)
Doček-Zadar, Foto: Rada Brajović
Doček-Zadar, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 15.10.2012. 18:58h

Policija je u Zadru privela 32 maloljetnika mlađa od 16 godina, koje je zatekla u noćnom izlasku poslije 22 sata, a da nisu bili u pratnji starijih osoba.

Hrvatski MUP je akciju sproveo da bi spriječio nasilje među maloljetnicima.

Policija je obilazila kafiće, diskoteke, parkove i ostala mjesta gdje se okupljaju mladi Zadrani.

Hrvatski mediji pišu da je to "velika brojka za grad veličine Zadra s obzirom na to da je u istom vremenskom intervalu deseterostruko većem Zagrebu privedeno 65 prekršitelja ove zakonske odredbe".

"Statistika je neumoljiva i jasno pokazuje kako je broj privedenih u Zadru rezultat jako loše politike prema aktivnostima mladih u gradu. Zagreb ima veće mogućnosti amortizacije ovog problema.

Nisam siguran da je ovakva akcija dugoročno isplativa. Apsurdno je i kontradiktorno mlade zatvarati u sobu. Njima je u toj dobi potrebna socijalizacija, prisilan boravak kod kuće donijeće nam nove probleme", kaže Krešimir Krolo, asistent na Odjeljenju sociologije Univerziteta u Zadru.

Po hrvatskom Porodičnom zakonu zabranjen je noćni izlazak deteta mlađeg od 16 godina bez pratnje roditelja ili pratnje druge odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenje.

"Najgore u cijeloj priči što je većina te djece sedela na klupi i razgovarala sa svojim vršnjacima, a zbog zakonske odredbe su završili u policiji i kod socijalnog radnika. Ne vidim jasan smisao cele akcije", zaključio je Krolo.

Bonus video: