Srbija spremna da plati Evropi da se ponovo ne uvedu vize

Srbija je spremna da plati troškove za 10.000 svojih državljana koji traže azil u Evropi jer bi uvođenje viza ostavilo teške posljedice i za Srbiju i za EU, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić
89 pregleda 8 komentar(a)
dačić, Foto: Novosti.rs
dačić, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 15.10.2012. 12:36h

Premijer Srbije, Ivica Dačić, na marginama skupa o trgovini ljudima u jugoistočnoj Evropi je istakao da je "vizna liberalizacija jedina konkretna stvar iz Evropske unije koju su građani Srbije osjetili u posljednjih nekoliko godina".

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova Srbije, tvrdi da je riječ o manje od 10.000 azilanata u cijeloj Evropi i da je među njima najviše Roma i Albanaca.

"Mi ćemo za tih 10.000 ljudi platiti troškove jer bi to bila manja šteta za Srbiju nego ukidanje viza", izjavio je.

Premijer Srbije najavio je da će vizni režim i azilante staviti kao jedan od prioriteta u razgovorima sa evropskim zvaničnicima i obećao kako će učiniti sve da očuva režim vizne liberalizacije.

Srbijanski mediji javili su, pozivajući se na izjavu izvještača za viznu liberalizaciju Evropskog parlamenta, slovenačku evroposlanicu Tanju Fajon, da bi građanima Srbije uskoro mogao biti ukinut bezvizni režim za pojedine zemlje Evropske unije. O tome će mehanizmu, dodaju mediji, na zahtjev Njemačke i još nekoliko država članica EU evropski ministri odlučivati 25. oktobra.

B92 navodi kako će uskoro članicama EU biti omogućeno da pojedinačno ukinu bezvizni režim Srbiji i Makedoniji zbog izuzetno velikog broja lažnih azilanata.

Istovremeno, "Večernje novosti" pišu kako su Njemačka i Francuska već pripremile pismo kojim traže da se na dnevni red Savjeta ministara EU uvrsti i pitanje procedure za suspenziju. Inicijativi Njemačke i Francuske su se, prema tvrdnjama izvora "Novosti" iz Bruisela za sada pridružile još i Švedska, Belgija, Holandija i Luksemburg.

Međutim, Tanja Fajon se nada da zemlje članice i nakon eventualnog usvajanja mehanizma neće iskoristiti mogućnost ponovnog uvođenja viza.

Po podacima njemačkog radija "Deutsche Welle", 78 osoba iz Srbije i Makedonije zatražilo je azil u Njemačkoj tokom 2010. godine, a samo u maju 2012. godine njemačke su vlasti od čak 2.435 osobe iz ove dvije zemlje primile zahtjev za azil.

Dačić je rekao da je i Srbija već zatražila od evropskih država popis imena njenih državljana koji su zatražili azil.

On je u nedjelju ocijenio kako bi "ponovnim uvođenjem viza za putovanje u države šengenskog prostora bili kažnjeni građani Srbije koji ni na koji način nisu odgovorni za problem lažnih azilanata".

Bonus video: