EU otvorena za Hrvatsku, ali nema popusta

Šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele poručuje da pristupanja Hrvatske EU nije dovedeno u pitanje, ali napominje da je neophodno da se ispune svi kriterijumi
2 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2012. 11:25h

Njemačka želi Hrvatsku kao članicu Evropske unije, odluka o tome je već donijeta, ali je takođe potrebno ispuniti sve kriterijume i u tome za Hrvatsku neće biti dodatnih poteškoća, ali ni popusta, poručuje šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele.

"Ostaje na snazi ono što je već dogovoreno, uvjeren sam da će sporazum između EU i Hrvatske biti ispunjen korak po korak. Dobro je poznato da želimo Hrvatsku kao članicu EU, to je već odlučeno, ali je takođe potrebno da relevantni kriterijimi budu ispunjeni", rekao je Vestervele uoči sastanka šefova diplomatija zemalja-članica EU u Luksemburgu.

Prema njegovim riječima, "neće biti vještačkih prepreka za Hrvatsku, ali ni popusta".

Vesterveleova izjava uslijedila je nekoliko dana nakon što je predsjednik njemačkog Bundestaga Norbert Lamert rekao da EU nema uslove za širenje u bliskoj budućnosti i izrazio pritom sumnju da je Hrvatska sada spremna da postane članica Unije.

Lamert je u intervjuu za "Velt am zontag" rekao da zemlje, nasljednice bivše Jugoslavije, imaju perspektivu pristupa, ali da moraju ispuniti uslove za prijem u EU.

"Poslije iskustava sa Rumunijom i Bugarskom, moramo ozbiljno da uzmemo u obzir najnoviji izvještaj Evropske komisije o napretku: Hrvatska očito još nije zrela za pristup'', rekao je Lamert, inače član Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Ističe vrijeme za ispunjavanje uslova

Zastupnica njemačke vladajuće CDU u Evropskom parlamentu Doris Pak takođe poručuje da vrijeme ističe i da hrvatska vlada mora ozbiljno da radi na ispunjavanju preostalih uslova za ulazak u EU, jer bi, u protivnom, neispunjavanje uslova moglo imati posljedice po Hrvatsku.

Pak je rekla da nije iznenađena tonom u njemačkim medijima, ni stavovima njenih kolega povodom Izvještaje Evropske komisije o napretku Hrvatske i upozorila da je to jasna poruka koja ne bi trebalo da iznenadi ni hrvatsku vladu.

"Trebalo je više raditi na ispunjavanja uslova, a ne gubiti vrijeme. Sad vrijeme ističe i vlada mora ozbiljno raditi na ispunjavanju preostalih uslova", rekla je Pak zagrebačkom "Jutarnjem listu".

Međutim, ministar za evropske prinadležnosti pokrajine Baden-Virtemberg socijaldemokrata Peter Fridrih je u izjavi za ''Špigel'' rekao da onaj "ko dovodi pristup Hrvatske EU u pitanje, taj oduzima snagu EU da i u buduće u Evropi stvara mir''.

Povodom Lamertove izjave oglasio se i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, rekavši da će Hrvatska, ako nastavi da napreduje, ući u EU 1. jula iduće godine.

"Njemačka nas je, od samog početka našeg puta u EU, izuzetno snažno podržavala. Izjave Lamerta razumijem kao načelnu skepsu prema proširenju nakon hrvatskog ulaska u EU, s jedne, i podstrek da učinimo ono što je ostalo da se učini, s druge, strane", rekao je Josipović Jutarnjem listu.

Na pitanje kakve bi bile posljedice ako Hrvatska ne uđe u EU, Josipović je odgovorio da bi to, ako razlog bude neispunjavanje uslova, bio ozbiljan politički poraz Hrvatske i indikator da Hrvatska ne radi dobro i da ne sprovodi reforme.

Hrvatska ministarka spoljnjih i evropskih poslova Vesna Pusić, koja na ministarskom sastanku u Luksemburgu učestvuje kao posmatrač, razgovarala je sinoć sa Vesterveleom o pitanju ratifikacije hrvatskog ugovora u njemačkom parlamentu.

Bonus video: