Predsjednik Bundestaga: Hrvatska nije spremna za EU

"Zemlje nastale nakon raspada Jugoslavije imaju perspektivu ulaska u EU, ali da moraju same da stvore uslove za to"
1 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2012. 07:02h

Predsjednik Bundestaga Norbert Lamert izjasnio se u razgovoru za dnevnik Welt am Sonntag za zaustavljanje procesa proširenja Europske unije, uključujući i već planirani ulazak Hrvatske, prenosi HRT.

"Moramo, upravo zbog iskustava s Bugarskom i Rumunjskom, najnoviji izvještaj Evropske komisije o napretku uzeti ozbiljno. Hrvatska još očigledno nije spremna za ulazak", rekao je predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lamert (Hrišćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za dnevnik Die Welt.

Dalje je kazao da zemlje nastale nakon raspada Jugoslavije imaju perspektivu ulaska u EU, ali da moraju same da stvore uslove za to. Pritom, kako je rekao, u obzir treba uzeti samo konkretne postignute rezultate u ispunjavanju uslova za ulazak u EU. Predsjednik Bundestaga smatra da Unija nije spremna na daljnja proširenja, nego da joj je potrebna konsolidacija.

Lamerta su zbog izjave žestoko kritikovali predstavnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

"Ko ulazak Hrvatske dovodi u pitanje, taj smatra da Evropska unija nije u stanju da i u budućnosti stvara mir u Evropi. To je potpuno pogrešno shvatanje dodjele Nobelove nagrade za mir EU", rekao je ministar za evropska pitanja savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Hans-Peter Friedrih (SPD) za Spiegel Online.

"Niti se u slučaju Hrvatske ponavljaju prethodne greške, niti Hrvatsku treba kažnjavati za greške drugih. Za mir u Evropi Balkan je još od presudne važnosti", rekao je Friedrih.

Političari demokršćanske Unije CDU/CSU i prije su se zauzimali za zaustavljanje proširenja EU-a, ali su uvijek dosad Hrvatsku pominjali kao izuzetak, navodi HRT.

Bonus video: