Svjedok: Nikad ranije nisam vidio takvu upotrebu teške artiljerije u ubijanju civila

Ratko Mladić je u Hagu optužen za terorisanje civilnog stanovništva Sarajeva, kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.
37 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 14:14h

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok optužbe Džon Vilson izjavio je danas da je u proljeće 1992. Vojska Republike Srpske (VRS) neselektivno, neproporcionalno i nasumično granatirala Sarajevo.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (69) optužen je za terorisanje civilnog stanovništva Sarajeva, kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Australijski general Vilson je od marta do kraja juna 1992. godine bio šef vojnih posmatrača UN u Sarajevu.

"Sarajevo je u to vrijeme bilo podvrgnuto stalnoj artiljerijskoj vatri i rasprostranjenim snajperskim napadima...Jaka vatra iz artiljerije i minobacača bila je nasumično rasuta širom grada, a malo koji kraj je ostao netaknut", posvjedočio je general Vilson.

"Sarajevo je u to vrijeme bilo podvrgnuto stalnoj artiljerijskoj vatri i rasprostranjenim snajperskim napadima...Jaka vatra iz artiljerije i minobacača bila je nasumično rasuta širom grada, a malo koji kraj je ostao netaknut", posvjedočio je general Vilson

Svjedok je izjavio da je tokom pregovora o evakuisanju tri kasarne JNA iz Sarajeva, 24. maja 1992. general Mladić zaprijetio da će artiljerijom "sravniti pola Sarajeva", ukoliko kasarne ne budu evakuisane za tri dana.

Vilson je naznačio da je tu prijetnju ozbiljno shvatio, u uvjerenju da Mladić ima volju i sredstva da tu prijetnju ostvari.

Kasarna Maršal Tito, kako je rekao Vilson, u navedenom roku nije bila evakuisana zbog Mladićevog odbijanja da se snagama Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBIH) ostavi teško oružje koje je bilo u njoj, što su namjeravali da učine oficiri JNA.

Vilson je posvjedočio da je 28. maja 1992. uslijedilo teško granatiranje grada bez vojne potrebe. Snimak presretnutog razgovora na kojem Mladić usmjerava artiljerijsku vatru na područja gdje "nema mnogo srpskog življa", svjedok je naknadno čuo.

Prema njegovim riječima, na ponovljene proteste UNPROFOR-a zbog civilnih žrtava granatiranja i snajperisanja, general Mladić nije negirao odgovornost za te napade, ali ih je opravdavao, tvrdnjom da samo odgovara na provokacije.

Vilson je kazao i da je 30. maja 1992. prenio Mladiću apel generalnog sekretara UN da se uzdrži od napada na grad. Mladić je odgovorio da "brani srpski narod i svoju vojsku od napada".

Australijski oficir ocijenio je da su snage ARBIH u Sarajevu imale nekoliko minobacača i topova, te "dva-tri tenka", a VRS "bar 200 artiljerijskih cijevi" oko grada.

Nezapamćen teror nad civilima: Sarajevo u doba opsade Mladićeve vojske

Svjedok je naznačio da ni tokom ratova u Vijetnamu i Libanu, gdje je služio, nije vidio takvu upotrebu teške artiljerije, naročito na civilne ciljeve.

Generala Vilsona, sjutra će unakrsno ispitivati odbrana Ratka Mladića, optuženog i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i za uzimanje "plavih šljemova" UN za taoce, 1992-95.

Bonus video: