Dodik: Shvatam i razumijem poruku naroda

On je istakao da mu je sada jasno da će u SNDS mnogo toga morati da se promijeni
75 pregleda 45 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2012. 16:29h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je čuo, shvatio i razumio poruku naroda koji je na lokalnim izborima uskratio podršku njemu i stranci na čijem je čelu.

On je istakao da mu je sada jasno da će u SNDS mnogo toga morati da se promijeni, javlja Tanjug.

Lder SNSD je izjavio da i posle ovih izbora SNSD ostaje stranka sa velikom podrškom, snažnom partijskom infrastrukturom i brojnim i organizovanim odborima u svakom mjestu u Srpskoj.

"Uprkos predstavi koja pokušava da se stvori, SNSD nije izgubio svoju ključnu snagu, veliku većinu svojih glasova i najvažnija mjesta, niti je bilo koja druga partija uspjela da stekne primat na političkoj sceni RS. Raznolike koalicije, uglavnom usmjerene protiv SNSD-a, napravile su privid gubitka jednog broja načelničkih mjesta, ali isto tako neka nova su osvojena, dok su liste SNSD-a po pravilu prve i to ubjedljivo", naglasio je Dodik.

On je istakao da, ipak, želi da nedvodmisleno poruči da mu je jasno šta je narod poručio i njemu i SNSD-u na ovim izborima.

"Poručili su da su dobrim djelom nezadovoljni i da SNSD-ovi ljudi u većini nisu opravdali njihova očekivanja i povjerenje. Smatram da je lošijem rezultatu SNSD-a na ovim izborima mnogo više kumovalo glasanje protiv SNSD-a nego posebna podrška bilo kom od naših rivala, uz dužno poštovanje svima njima. Želim jasno da poručim da sam poruku naroda odlično i čuo i razumio", kazao je lider SNSD-a.

Zašto je poražen Dodik

U prvim reakcijama na rezultate izbora za načelnike - gradonačelnike u Republici Srpskoj (RS) na lokalnim izborima brojni politički analitičari, sociolozi i novinari složni su u ocjeni da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pretrpio ozbiljan udarac od kojeg će se teško oporaviti, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Od 62 opštine u RS, Srpska demokratska stranka (SDS) je sama ili u koaliciji s dugim opozicionim partijama pobijedila u 36 opština. Prema riječima predsjednika te stranke Mladena Bosića, može se očekivati da SDS u 40 opština bude dio vladajuće strukture u opštinskim, odnosno gradskim skupštinama, prenosi Klix.ba.

"Plebiscitarna pobjeda opozicije nad SNSD-om dokaza da je SNSD, svojom politikom vladanja prokockao ogromno povjerenje koje je imao kod građana"

Prema njegovim riječima, to bi itekako moglo odrediti i ishod Opštih izbora 2014. godine.

Politički analitičar Mladen Miroslavljević je, takođe, uvjeren da su izborni rezultati svojevrstan indikator raspoloženja građana koje bi se moglo ponoviti i na narednim izborima za dvije godine.

"SDS je pobjednik ovih izbora i to bi se i te kako moglo odraziti i na opšte izbore 2014. godine", kazao je Mirosavljević za AA.

Sociolog Siniša Marčić istakao je da "plebiscitarna pobjeda opozicije nad SNSD-om dokaza da je SNSD, svojom politikom vladanja prokockao ogromno povjerenje koje je imao kod građana".

Prema mišljenju urednika dnevnog lista Euro Blic za RS Anđelka Kozomare, građani RS su zapravo "više glasali protiv aktuelne vlasti nego što su svoje povjerenje dali drugim strankama zbog programa koje su im ovi ponudili".

Koliko će SDS nakon ovih izbora biti istinska opozicija vidjeće se najbolje kada dođe do formiranja vlasti u lokalnim parlamentima

"SNSD je izgubio bitku u četiri od pet najvećih gradova u RS, dakle, Prijedoru, Doboju, Trebinju i Bijeljini, ali i svoja do sada neupitna uporišta poput Srpca i Dubice, čime je taj poraz još izraženiji", kazao je Vranješ za AA.

Posebno je za SNSD, prema njegovom mišljenju, bolan poraz u Bijeljini, s obzirom da je kampanju za njihovog kandidata za gradonačelnika vodilo cjelokupno rukovodstvo SNSD-a, odnosno RS-a.

Banjaluka je tako, nakon sada već sasvim izvjesne pobjede Slobodana Gavranovića, za funkciju gradonačelnika, ostala posljednje veliko uporište SNSD-a.

Jednako kao i šest opozicionih stranaka koje su podržale kandidaturu Dragana Čavića za gradonačelnika Banjaluke, i analitičari smatraju da je SDS najodgovorniji za Čavićem neuspjeh. Čavić je, prema preliminarnim rezultatima, tijesno i za nešto više od dva procenta poražen od Gavranovića.

Branislav Božić, novinar beogradskog nedjeljnika NIN izrazio je sumnju da je "SDS s SNSD-om imao dogovor oko isticanja svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke".

Istakao je da je "krajnje indikativan podatak da se rukovodstvo SDS-a uopšte nije pojavljivalo na predizbornim skupovima Nenada Stevandića".

Koliko će SDS nakon ovih izbora biti istinska opozicija, podvukao je Božić, vidjeće se najbolje kada dođe do formiranja vlasti u lokalnim parlamentima.

"Banjaluka će biti najočitiji primjer da li je SDS spreman ostati istrajan u namjeri da na predstojećim opštim izborima porazi SNSD ili će mu biti draže koaliranje s njima kako bi dobio dio vlasti u Banjaluci", zaključio je Božić.

Bonus video: