LOKALNI IZBORI

Dogodio se narod: Dodiku ostaje samo Banjaluka?

Pad Socijaldemokratske partije, stabilizaciju i blagi rast SDA, totalni pad Stranke za Bosnu i Hercegovinu, kao i solidan rezultat Stranke za bolju budućnost (SBB)
57 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2012. 22:52h

Prvi nezvanični rezultati lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini pokazali su da Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je predsjednik Milorad Dodik, gubi pozicije gotovo u svim opštinama Republike Srpske, dok se u Federaciji BiH očekuje pobjeda Stranke demokratske akcije (SDA).

Iako još uvijek nije bilo rezultata za opštinska vijeća, portal radiosarajevo.ba je izdvojio nekoliko trendova: pad Socijaldemokratske partije, stabilizaciju i blagi rast SDA, totalni pad Stranke za Bosnu i Hercegovinu, kao i solidan rezultat Stranke za bolju budućnost (SBB).

Prema njihovim saznanjima, u Republici Srpskoj Srpska demokratska stranka (SDS) i manje stranke koje su sa njima u koaliciji ubjedljivo preuzimaju mnoge opštine od SNSD-a.

U RS se desio narod

Predsjednik Izbornog štaba SDS-a Ognjen Tadić saopštio je da su SDS i njeni koalicioni partneri ostvarili pobjedu u većini opština u RS - Bijeljini, Doboju, Gradiški, Sokocu, Nevesinju, Doboju, Berkovićima, Prnjavoru, Donjem Žabaru, Dubici, Višegradu, Palama, Gacku, Tesliću, Istočnoj Ilidži, Šamcu, Istočnom Mostaru, Trnovu, Istočnom Starom Gradu, Loparama, Kostajnici, Srpcu, Ljubinju, Kneževu, Čajniču, Han Pijesku. Opoziciona koalicija pobijedila je i u Trebinju.

Tadić je istakao da je „ovo veliki pad SNSD-a, jer se desio narod i došlo je do promjena“.

Prema podacima ove stranke, SDS je pobijedio u 38 do 40 opština RS, a imaće načelnike u 36 opština. Na prošlim lokalnim izborima SDS je bio pobjednik u 17 opština. Prema sinoć dostupnim rezultatima, SNSD će od većih gradova u RS zadržati vlast jedino u Banjaluci.

Milorad Dodik je izjavio da ta stranka nema razloga da bude nezadovoljna izbornim rezultatom i ocijenio da su nezavisni socijaldemokrati zadržali političku moć u RS u odnosu na broj osvojenih glasova.

"Izgubili smo određen broj načelnika opština, ali će rezultati pokazati da smo osvojili većinu u lokalnim skupštinama. Iznenađeni smo rezultatima u nekim opštinama kao na primjer u Srpcu, ali je vrlo važno što je SNSD dobio izbore u Banjaluci. Osvojili smo i tri opštine u Federaciji BiH, kao što su Drvar, Grahovo i Glamoč", istakao je Dodik.

On je rekao i da su izbori protekli fer i pošteno, te da nema razloga za osporavanje izbornih rezultata.

SDA vodi u većini opština u Federaciji BiH, izjavio je sinoć u Sarajevu potpredsjednik te partije Sanjin Halimović.

Kako su iz stranke saopštili, njihovi kandidati za načelnike sinoć su bili u prednosti u Bihaću, Kaknju, Olovu, Zenici, Varešu, Visokom, Jajcu, Vogošći i Novom Gradu.

Građani kaznili SDP

SDA je održala konferenciju za novinare na kojoj je njen predsjednik Sulejman Tihić kazao da je to ponovo najjača stranka u BiH.

"Osvojili smo najviše načelničkih pozicija, osvojii smo najviše glasova u BiH i najviše vijećničkih mjesta. Ako se sjećate 2010, na izborima sam rekao nekada moramo biti i drugi da bismo ponovo bili prvi. Danas jesmo ponovo prvi. Građani su kaznili neodgovornost i bahatost izbornog pobjednika iz 2010, a to je SDP“, rekao je Tihić.

Tihić je dodao da je ta stranka osvojila 38 načelničkih pozicija, a posebno je izrazio zadovoljstvo zbog pobjede u Bihaću i opštini Novi Grad u Sarajevu, u kojima su načelnici ranije bili iz SDP-a.

Centralna izborna komisija je objavila da je izlaznost birača na nivou BiH bila 53,37 odsto, odnosno u Federaciji 52,71% registrovanih birača, u Republici Srpskoj 54,55%, dok je u Distriktu Brčko na izbore izašlo 51,57%.

CIK je saopštila da je do 21.00 sat dobila 15 prigovora na kršenje izborne tišine, a opštinske izborne komisije oko 30-ak prigovora. Prigovori se uglavnom odnose na agitovanje političkih stranaka u blizini izbornih mjesta, preko internet portala, SMS poruka, a na nekim mjestima bilo je navodnih pritisaka na članove opštinskih komisija.

Građani Bosne i Hercegovine u birali između 30.351 kandidata, od čega 550 kandidata za načelnika/gradonačelnika, 29.652 za vijećnika, a ukupno je 149 kandidata iz redova nacionalnih manjina.U Federaciji BiH su glasali za 78 opštinskih vijeća, 135 načelnika opština i pet gradonačelnika, a u Republici Srpskoj za 58 skupština opština i pet skupština gradova.

U Distriktu Brčko su birani odbornici u skupštini. Ove godine nije se glasalo u Mostaru, zbog izostajanja političkog dogovora o izmjenama izbornih odredbi koje se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće tog grada.

"Srebrenica nije u 'dodikistanu'"

Najviše medijske pažnje izazvali su izbori za načelnika Srebrenice gdje su prvi put glasali samo oni građani koji imaju prebivalište u tom gradu.

Kako je javio portal klix.ba, nezavisni kandidat Ćamil Duraković ispred inicijative „Glasaću za Srebrenicu” proglasio je pobjedu nad protivkandidatkinjom Vesnom Kočević iz redova SNSD-a.

"Ovo nije Ćamilova pobjeda, ovo je pobjeda Bosne i Hercegovine, svih njenih građana, građana Srebrenice kao opštine u Bosni i Hercegovini, a ne nikako u nekom 'dodikistanu'“, rekao je Duraković.

Durakovića su podržale sve bošnjačke političke partije, dok je Kočević imala podršku svih srpskih političkih partija. Mediji iz Srbije su naglasili da su posljednjih mjeseci mnogi Bošnjaci iz drugih krajeva prijavili boravak u Srebrenici, kako bi mogli glasati na lokalnim izborima, te da je iz tog razloga broj registrovanih glasača tamo više nego dvostruko veći od broja građana koji zaista tamo žive.

„Blic“ je prenio da je na tamošnjim izborima glasao i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Od Čaka Norisa do Nadrealista

Da među nezadovoljnim biračima nije falilo maštovitosti, uvjerila se i redakcija portala klix.ba koja je od čitalaca dobila fotografije njihovih listića snimljene mobilnim telefonom.

Tako su glas dobili i Bob Marli, Čak Noris, popularni analitičar Zgembo Adislić iz kultne serije „Top lista nadrealista“, Betmen, kao i nezaobilazni Psaj sa svojim Gangnam stajlom.

Navijači FK Sarajevo su na listiće lijepili naljepnice povodom 25 godina grupe Horde zla, a jedan navijač FK Željezničar je prekrižio sve kandidate i pobrojao generaciju 1984/85. predvođenu Ivicom Osimom.

Galerija

Preporučujemo za Vas