Protestni skup u Novom Sadu: Šetnja za slobodu

"Nacisti koji su prije 5 godina željeli da gospodare Novim Sadom danas (su) zabranjeni, ali se pojavljuju drugi slični njima kojima država ne želi da se suprotstavi"
4 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2012. 15:39h

U Novom Sadu je završen protestni skup i šetnja pod nazivom "Šetnja za slobodu" povodom pet godina od održavanja antifašističkog skupa.

Skup je organizovala Koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina".

Skup kom je, prema procjeni policije, prisustvovalo oko 2.000 građana, počeo je minutom ćutanja u znak sjećanja na preminulog direktora Beogradskog centra za ljudska prava Vojina Dimitrijevića.

Skup je počeo ispred prostorija Nezavisnog društva novinara Vojvodine, a okupljenima su se sa balkona obratili predsjednik tog udruženja Dinko Gruhonjić, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, visoki funkcioner Liberalno-demokratske partije Gordana Francuski, predsjednik omladine Demokratske stranke Novog Sada Danijel Borbaš, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov i član organizacije "Beograd prajd" Goran Miletić.

"Novi Sad je prije 5 godina dobio bitku sa nacistima, ali nije dobio rat", rekla je Jerkov i naglasila da "sve dok se u NS smjenjuju direktori zbog latiničnih natpisa, dok se spaljuju zastave drugih zemalja i dok se sjekirama lupaju auta inostranih navijača taj rat nije dobijen"

Gruhonjić je kazao da su "nacisti koji su prije pet godina željeli da gospodare Novim Sadom danas zabranjeni, ali se pojavljuju drugi slični njima kojima država ne želi da se suprotstavi".

"Novi Sad je prije pet godina dobio bitku sa nacistima, ali nije dobio rat", rekla je Jerkov i naglasila da "sve dok se u Novom Sadu smjenjuju direktori zbog latiničnih natpisa, dok se spaljuju zastave drugih zemalja i dok se sjekirama lupaju auta inostranih navijača taj rat nije dobijen".

"Prije pet godina učinili smo sve da nacistima pokažemo da nemaju što da traže u Novom Sadu, ali treba učiniti da se to isto dogodi i u svim gradovima Vojvodine i Srbije", dodala je ona.

Nakon obraćanja, građani su krenuli u šetnju centrom grada ka Keju žrtava racije gdje je ispred istoimenog spomenika minutom ćutanja i polaganjem cvijeća odata počast svim žrtvama fašističke i nacističke ideologije.

Na čelu kolone građani su nosili veliki transparent "Stop fašizmu" i precrtan kukasti krst, a nošene su i zastave Srbije, Vojvodine, Novog Sada i EU.

"Građanska Vojvodina" organizovala je 7. oktobra 2007. godine protestnu šetnju u kojoj je učestvovalo oko 5.000 građana, s ciljem da se suprotstavi namjeri neonacista da toga dana organizuju svoj marš u glavnom gradu Vojvodine.

Neonacisti su tada zasuli kolonu građana kamenjem i tom prilikom je nekoliko građana povrijeđeno, a neonacisti su bili privedeni. Sudski postupak povodom tog incidenta nije okončan do danas.

Galerija

Bonus video: