Srpski patrijarh Irinej zatražio od Dačića zabranu Parade ponosa

Izložba fotografija Elizabete Olson Valin prikazuje Isusa Hrisa u ženskoj obući i u društvu homoseksualaca
84 pregleda 19 komentar(a)
Patrijarh Irinej, Foto: RTS
Patrijarh Irinej, Foto: RTS
Ažurirano: 03.10.2012. 10:42h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej zatražio je od premijera Srbije Ivice Dačića da onemogući „skandaloznu izložbu” fotografija švedske umjetnice Elizabete Olson Valin, i održavanje najavljene gej parade u Beogradu.

„Ovu dubokovrijeđajuću izložbu propagiraju homoseksualci, organizatori gej-parade, planiranu za 6. oktobar ove godine”, naveo je patrijarh Irinej u pismu Dačiću objavljenom na sajtu SPC

„Nisam pretpostavljao da ću i ove godine biti primoran da Vam se u ime SPC, njenih vjernika koji predstavljaju dominantnu većinu Srbije, kao i u ime brojnih članova drugih religija, obratim sa molbom i zahtjevom, da autoritetom Predsjednika Vlade, onemogućite skandaloznu izložbu fotografija švedske umjetnice Elizabete Olson Valin”, piše Irinej.

On je u pismu od Dačića zatražio i da se „onemogući” održavanje „nagovještene tragično-komično nazvane 'parade ponosa', a čije je pravo ime 'parada srama', koja baca tešku moralnu sjenku na naš Grad, našu vjekovnu hrišćansku kulturu i na dostojanstvo naše porodice, kao osnovne ćelije ljudskog roda”.

Izložba fotografija Elizabete Olson Valin prikazuje Isusa Hrisa u ženskoj obući i u društvu homoseksualaca i trebalo bi da bude otvorena večeras u Beogradu u okviru „Nedjelje ponosa”.

Bonus video: