Preminuo Makedonac prebijen u Solunu

Makedonac Aleksandar Samardžiev koga su u Solunu brutalno pretukli pripadnici ultranacionalističke stranke Zlatna zora , podlegao je povredama, javili su makedonski mediji
85 pregleda 0 komentar(a)
Zlatna zora, neonacisti, Nikos Mihalolijakos, Foto: Reinform.nl
Zlatna zora, neonacisti, Nikos Mihalolijakos, Foto: Reinform.nl
Ažurirano: 30.09.2012. 15:19h

Ovu vijest je potvrdila organizacija Makedonska nacija, ističući da je cijela porodica Samardžijeva dobila prijetnje da će biti likvidirana.

Poslije više puta ponovljene prijetnje grčkih nacionalista porodici studenta Samardžieva on je je prije dva dana,u petak, krvnički pretučen u Solunu, jer se suprotstavio pripadnicima "Zlatne zore", koji su od njega tražili da promijeni prezime, kazao je za makedonske medije njegov rođak Stiljan Samardžiev.

U brutalnom napadu na Samardžieva je učestvovalo 6 članova Zlatne zore, mladić je zadobio više fraktura i nekoliko sati kasnije je preminuo solunskoj u bolnici

Stiljan je dodao da je grčka policija od avgusta dva puta privodila Aleksandra Samardžieva koji je neko vrijeme proveo u zatvoru u Grčkoj zbog učešća u aktivnostima na priznavanju makedonske manjine u Grčkoj. I Stiljan je privođen i u zatvoru je proveo nekoliko nedjelja jer je na jednom antimakedonskom skupu Zlatne zore u Solunu razvio makedonsku zastavu.

Porodica ubijenog je zatražila zaštitu policije, ali kako kažu, policija je bila nezainteresovana za ovaj slučaj, čak su im savjetovali da kažu da su napadači bili "nepoznati" umjesto što optužuju pripadnike Zlatne zore, stranke koja se nalazi u grčkom parlamentu.

Pojačano obezbeđenje Kancelarije za vezu Grčke u Skoplju

Oko Kancelarije za vezu Republike Grčke u Skoplju tokom noći je raspoređeno pojačano policijsko obezbjeđenje, nakon informacije da je u Solunu preminuo Makedonac kogjeg su pretukli pripadnici nacionalističke organizacije "Zlatna zora".

Informaciju o smrti studenta Aleksandar Samardžieva, koji je porijeklom Makedonac, prenijeli su svi skopski mediji, a potvrdili su je i članovi njegove porodice, koja, kako su rekli, živi u strahu zbog prijetnji likvidacijom. Međutim, niko od zvaničnika nije potvrdio ovu informaciju.

Na društvenim mrežama je u toku noći bilo poziva na osvetu, za proteste ispred Grčke ambasade i ambasada EU i SAD. Novinarskim ekipama koje su htjele da fotografišu situaciju oko ambasade jutros nije bilo dozvoljeno ni fotografisanje ni snimanje.

Nema zvanične potvrde

Nijedna zvanična institucija u Makedoniji još nije potvrdila, niti demanotvala informaciju da je juče u bolnici u Solunu preminuo mladić makedonskog porijekla kojega su prebili pripadnici nacionalističke grčke stranke "Zlatna zora".

Bonus video: