Sinu Nasera Keljmendija mjesec dana pritvora

Eljvisa Keljmendija je 22.09. uhapsila Policija Kosova, ali je ybog nepostojanja sporazuma o izručenju između Kosova i BiH, Keljmendi je pušten iz pritvora
118 pregleda 1 komentar(a)
Eljvis Keljmendi, Foto: Gazetaexpress.com
Eljvis Keljmendi, Foto: Gazetaexpress.com
Ažurirano: 27.09.2012. 08:07h

Eljvisu Keljmendiju, sinu Nasera Keljmendija, sudija EULEX-a, odredio je pritvor do 30 dana zbog pokušaja ubistva u Bosni i Hercegovini.

Eljvisa Keljmendija prije tri dana, po potjernici Interpola, u okolini Peći uhapsila je kosovska policija, ali je on, nakon 48 sati, pušten na slobodu, pa ponovo uhapšen.

Iz BiH na Kosovo navodno nije stigla nikakva dokumentacija, koja bi objasnila za šta se on tereti.

EULEX se uključio u kompletan slučaj jer Bosna i Kosovo nemaju ugovor o ekstradiciji. Bosanki mediji prenose da je sarajevski Kantonalni sud za Eljvisom Keljmendijem raspisao potjernicu još 2010. zbog pokušaja ubistva Elvisa Hodžića u klubu Bad u sarajevskom naselju Breka.

I Euleks uhapsio sina Nasera Keljmendija >>>

Naser Keljmendi je 10. septembra iz Crne Gore prešao granicu sa Kosovom, a od tada mu se gubi svaki trag

Misija EULEX-a je podrška kosovskim institucijama u oblasti policije, pravosuđa i carine:

“Misija će pomagati kosovskim institucijama, pravosudnim organima i organima za sprovođenje zakona na Kosovu u njihovom napretku ka održivosti i preuzimanju odgovornosti”, piše na sajtu EULEX-a.

Keljmendija je američki Stejt department u svom specijalnom izvještaju s početka juna ove godine stavio na "crnu listu" osoba koje se dovede u vezu s trgovinom drogom.

Sud BiH odredio je ranije jednomjesečni pritvor za 18 osoba uhapšenih tokom opsežne policijske akcije "Lutka", a glavna meta akcije bio je Naser Keljmendi.

Naser Keljmendi je 10. septembra iz Crne Gore prešao granicu sa Kosovom, a od tada mu se gubi svaki trag. Osumnjičeni se terete za organizovani kriminal, neovlašćeni promet narkoticima i pranje novca.

Jednomesečni pritvor određen je Bojanu Cvijanu, Benelu Doriću, Davoru Mandiću, Muhamedu Ramiću, Seadu Roboviću, Edinu Ahmetspahiću, Ljubiši Laloviću, Marku Krajišniku, Nerminu Tahiroviću, Elviri Kajević, Azemu Kajeviću, Elvisu Zlatiću, Admiru Ahmetspahiću, Draganu Vujičiću, Vladanu Paradžiji, Draganu Jeftoviću, Benjaminu Haliloviću i Draganu Obućini. Pritvor može da traje do 12. oktobra.

U Baru uhapšen Eljvisov drug

Policajci iz Bara uhapsili su u tom gradu preksinoć Almira Metovića, druga Eljvisa Keljmendija, koji se sumnjiče za pokušaj ubistva Nermina Hodžića u Sarajevu.

Za Metovićem, koji je rođen u Peći, raspisana je međunarodna potjernica Interpola Sarajevo . Almir se potražuje radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi u Kantonalnom sudu u Sarajevu, zbog osnovane sumnje, da je u saučesništvu sa Keljmendijem, počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Prema informacijama “Vijesti ” iz barske policije Keljmendi i Metović su u jednom sarajevskom kazinu 2010. godine ispalili nekoliko hitaca na Hodžića, koji je jedva preživio napad.

Službenici PJ Bar su, raspolažući operativnim saznanjima, izvršili provjere na terenu i locirali Metovića, koji se služio sa validnom kosovskom ličnom kartom na ime Almira Metaja, u jednom stanu koji se nalazi na teritoriji te opštine. Metović je sproveden sudiji za istrage Višeg suda u Podgorici, koji mu je odredio ekstardicioni pritvor.

Policajci iz Bara, u posljednje desetak dana uhapsili su i Dejana Dejana (25), iz Kragujevca i Igora Nikolića (24), rođenog u Beogradu, za kojima su bile raspisane međunarodne potjernice.

Bonus video: