Zukorlić objavio fatvu protiv vjeronauke u školama

Islamska zajednica u Srbiji Muamera Zukorlića objavila je danas fatvu kojom učenicima i roditeljima zabranjuje prisustvo časovima vjeronauke u svim osnovnim i srednjim školama
90 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2012. 15:02h

Zukorlićeva zajednica je u saopštenju ocijenila da odabrani vjeroučitelji iz Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića nemaju dovoljno znanja za izvođenje nastave na časovima islamske vjeronauke.

"Ono što se danas nudi kao islamska vjeronauka je krivovjerstvo i pokušaj vaspitavanja djece da robuju Beogradu i njegovim režimima", navodi se u saopštenju Islamske zajednice u Srbiji.

Zajednica je ocijenila da je vlast "ugasila islamsku vjeronauku". "Ono što se danas nudi kao islamska vjeronauka je trovanje djece, krivovjerstvo i ubijanje njihovog dostojanstva, što u krajnjem ima za cilj asimilaciju i pokrštavanje djece ili pripremu za novi genocid", navodi se u saopštenju Vijeća za fatve, koje je potpisao Potpredsjednik Mešihata Rešad Plojović.

Rešad Plojović je juče na konferenciji za novinare osudio "nastavak obračuna" države sa nastavnicima islamske vjeronauke, rekavši da je Ministarstvo prosvjete na prijedlog Kancelarije za odnose sa vjerskim zajednicama nezakonito isključilo iz procesa vjerske nastave 21 njihovog vjeroučitelja.

"Od 2008. godine do danas ukupno je istjerano 92 naših vjeroučitelja iz škola, odnosno od 103 naša predloga na spisku ih je ostalo samo 10. Nema sumnje da ovakav odnos vlasti prema islamskoj vjeronauci predstavlja izraz duhovno-političkog stava Beograda prema muslimanima, bez obzira ko tu vlast činio", rekao je Plojović.

Plojović je dodao da je Islamska zajednica u Srbiji od nove vlasti očekivala prekid negativnog i diskriminatorskog odnosa prema toj zajednici i početak poštovanja muslimana. "Ovo je, međutim, prvi primjer koji ne ohrabruje, ukoliko se ne ispravi", rekao je Plojović.

Galerija

Bonus video: