Dodik u Srebrenici: Ovdje nije bilo genocida

Iako je Međunarodni sud pravde u Hagu donio odluku da su snage bosanskih Srba u julu 95. počinile genocid nad Bošnjacima, Dodik tvrdi suprotno
50 pregleda 107 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2012. 11:06h

Predsjednik Republike Srpske ponovo je izazvao mnogo polemika u Bosni i Hercegovini, uvrijedivši tamošnje stanovništvo izjavom da u Srebrenici nije bilo genocida, i to na političkom skupu održanom upravo u Srebrenici, piše Klix.ba.

"Stalo mi je da se Srebrenica razvija i da više Srbi ne budu zapostavljeni i poniženi kao što su to do sada bili. Političkim krugovima iz Sarajeva i pojedinim međunarodnim predstavnicima trebala je priča koja je prosipana da su Srbi loši momci, a Bošnjaci žrtve. To mora prestati. Srbi su dobri ljudi, ponosan narod, dobri su i Bošnjaci kao narod, ali im je loša politika" kazao je Dodik na skupu.

"Za zločine koji su se desili u Srebrenici treba da odgovaraju oni koji su ih počinili, ali ne smije se zanemariti odgovornost i sa druge strane za 28.000 srpskih žrtava. Odgovore na ova pitanja trebaju da daju sudovi, a ne bilo ko iz politike i od političara" poručio je predsjednik RS.

Iako je Međunarodni sud pravde u Hagu donio odluku da su snage bosanskih Srba u julu 95. počinile genocid nad Bošnjacima, Dodik tvrdi suprotno:

"O Srebrenici se sve vrijeme pokušavalo da pravi loše mjesto za Srbe tvrdnjom da je ovdje počinjen genocid. Ja ovdje tvrdim da nije počinjen genocid. Nije bilo genocida.Postojao je plan po kojem su određeni stranci i bošnjački političari htjeli da nam nametnu krivicu i odgovornost za nešto što nismo učinili" kazao je Dodik.

Bonus video: