Model rješenja odnosa Beograd-Priština: Dogovor Istočne i Zapadne Njemačke

Štefan Lene vjeruje da će u slučaju postizanja funkcionalne saradnje Beograda i Prištine "možda biti izbjegnuto" priznavanje Kosova
2 komentar(a)
Štefan Lene, Foto: Tanjug
Štefan Lene, Foto: Tanjug
Ažurirano: 23.09.2012. 17:53h

Model za rješenje odnosa Beograda i Prištine kojim se ne bi zalazilo u pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova mogao bi biti nekadašnji njemačko-njemački dogovor (dogovor između Istočne i Zapadne Njemačke u vrijeme Hladnog rata), ocijenio je nekadašnji specijalni izvjestilac EU za Balkan Štefan Lene u intervjuu za nedjeljni broj beogradskog dnevnika "Politika".

Tada je izbjegnuto priznavanje Istočne Njemačke (DDR), ali je uspostavljena uzajamna saradnja.

"Funkcionalan odnos - pod tim se podrazumijeva da dvije države mogu imati međusobne ugovore, da mogu sarađivati, zajedno prisustvovati sastancima EU i da ne postoji toliko loša politička situacija da to bude problem za EU"

Govoreći kao gost fondacije "Carneghi Europa", Lene nije želio da iznese prognize kakav će stav o odnosima Beograda i Prištine Evropska unija imati kad dođe vrijeme za pristupanje Srbije, uvjeren da toga neće doći prije 2020. godine.

"Ne želim predviđati kakav će biti stav EU u tom trenutku.

Lično verujem da će EU zahtijevati funkcionalan odnos između Kosova i Srbije.

Pod tim se podrazumijeva to da dvije države mogu imati međusobne ugovore, da mogu sarađivati, zajedno prisustvovati sastancima EU i da ne postoji toliko loša politička situacija da to bude problem za EU", kazao je Lene.

On vjeruje da će u slučaju postizanja funkcionalne saradnje Beograda i Prištine "možda biti izbjegnuto" priznavanje Kosova.

Bonus video: