Pukanić znao ko želi da ga ubije?

Specijalni sud je nedavno dobio Pukanićev iskaz koji je 2002. dao italijanskom tužilaštvu za borbu protiv mafije iz Barija
88 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2012. 20:00h

Odbrana Sretena Jocića predložila je Specijalnom sudu u Beogradu da od italijanskog tužilaštva pribavi kompletno svjedočenje ubijenog Hrvatskog novinara Ive Pukanića iz 2002. godine, jer prevedenom spisu nedostaje pet strana, a na kojima bi mogle da budu informacije u vezi naručioca njegovog ubistva.

Specijalni sud je nedavno dobio Pukanićev iskaz koji je 2002. dao italijanskom tužilaštvu za borbu protiv mafije iz Barija u okviru strage koja se vodila povodom šverca cigareta u Italiji i Crnoj Gori, a danas je preveden tekst podijeljen optuženima i njihovim braniocima.

Kako je ranije saopštio sudija Vladimir Vučinić tom spisu nedostaje pet stranica, (na različitim mjestima u spisu - nijesu jedna do druge).

Jocićev branilac Zdenko Tomanović, na čiji je predlog poslije više od četiri godine sud pribavio svjedočenje Pukanića, predložio je pribavljanje tih pet strana od Italijana, jer posjeduje dokument - za koji ne tvrdi da je autentičan, a u kom Pukanić navodi da je od jedne strane obavještajne službe dobio informacije o naručiocu njegovog ubistva.

Obrazlažući sugestiju sudskom vijeću na današnjem suđenju, Tomanović je napomenuo da na jednoj od strana, koje nedostaju svjedočenju dostavljenom sudu, Pukanić govori "...bio je zabrinut zbog izloženosti javnosti...treba videti šta će biti s Đinđićem..."

Jocićev branilac je naglasio da želi da se utvrdi šta zaista piše na tim stranama, jer za dokument koji on poskeduje ne može da tvrdi da je autentičan.

Takođe je predložio da se prilikom čitanja spisa sa suđenja isključi javnost, da se Jocićeva odbrana ne pretvori u animiranje javnosti.

Advokat je, takođe, pomenuo i pisanje hrvatske novinarke Jasne Babić u kom je prije nekoliko dana objavila da je došla do dokumenta koji je Pukanić čuvao u sefu, a koji se tiče njegovih saznanja o hvatanju Anta Gotovine.

Nakon izlaganja svog branioca, Jocić koji je u srpskoj optužnici označen kao organizator Pukanićevog ubistva, u obraćanju sudu napomenuo je da smatra da novinar iz Zagreba nije ubijen zbog onoga što je napisao već zbog onoga što je tek trebalo da piše.

Jocić je podsetio da je ubijeni vlasnik "Nacionala" pisao o satovima bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i podsjetio da je Sanader optužen za organizovani kriminal, jer je "strancima prepustio 50 odsto akcija nacionalnih resursa".

Ponovivši da nema veze sa ubistvom Pukanića i da mu je suđenje namješteno na osnovu izjave kriminalca i narkomana (svedoka saradnika u zagrebačkom procesu za Pukanićevo ubistvo) Tomislava Marjanovića, Jocić je rekao sudu da želi da se ispita ko je još u vlasništvu "Nacionala", jer ima podatak da dio posjeduje firma ubijenog libijskog lidera Muamera el Gadafija.

Galerija

Bonus video: