Busek: I Beograd i Priština su za podjelu Kosova

Busek kaže da Srbija ne može da se nada dobijanju datuma za početak pregovora sa EU u decembru
57 pregleda 11 komentar(a)
Erhard Busek, Foto: Eurodialogue.org
Erhard Busek, Foto: Eurodialogue.org
Ažurirano: 20.09.2012. 08:47h

Nemoguće je reći kada će Srbija postati članica Unije, ali je sigurno da će morati, prije ulaska u EU, da prizna postojanje države Kosovo, kaže Erhard Busek, bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope.

"Dijalog između Beograda i Prištine što prije treba dići na viši, politički nivo, a na kraju ovog procesa treba pronaći konačno rješenje za izlazak iz kosovskog čvora. Po meni, to bi mogla biti podejla Kosova. Beograd i Priština su, u suštini, za to i samo treba ubjediti Brisel da se još jednom mijenjaju granice na Balkanu," kaže Busek za “Novosti”

Prema njegovom mišljenju, svi detalji izlaska iz kosovske pat-pozicije mogli bi da se usaglase na nekoj vrsti “Dejtona za KiM”, gdje bi međunarodna zajednica, prije svih EU, SAD i Rusija, bili garant sporazuma.

Busek kaže da Srbija ne može da se nada dobijanju datuma za početak pregovora sa EU u decembru.

"Očekujem da Evropska komisija, i na kraju, Evropski savjet, definišu podužu listu oblasti u kojima je potrebno izvršiti neophodne reforme. Problem neće biti samo normalizacija odnosa sa KiM, već i promjene u pravosudnom sistemu, vođenju ekonomske politike..."

Bonus video: