BALKANSKI EKSPERTI

U Srbiji se za dan ukrade 8 automobila: Porše nestane za 40 sekundi

I dalje se po Beogradu prepričava nesvakidašnja krađa u Ulici Strahinjića bana, kada je za nekoliko sati ukradeno više od deset džipova visoke klase
266 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 09:37h

U Srbiji se dnevno ukrade više od osam automobila, a lopovi sve češće biraju najskuplje modele koje prodaju u djelovima ili švercuju u zemlje Evrope ili Bliskog istoka, piše “Blic”.

Kako kažu u srpskoj policiji, najviše problema imaju sa balkanskom mafijom, koja je izuzetno tehnički opremljena i uvježbana, pa se dešava da ekipa lopova dođe iz Banjaluke, ukrade auto za 40 sekundi u Beogradu (porše kajen) i vrati se u Bosnu.

Koliko je opasna auto-mafija koja hara Balkanom, pokazuje i slučaj elektroinženjera Gorana Pećaranina iz Beograda, koji je uhapšen u Bosni i Hercegovini gdje je priznao povezanost sa auto-mafijom i učešće u čak 43 krađe automobila. On je u zamjenu za izbjegavanje zatvorske kazne pristao da priča o kanalima šverca automobila i načinu krađe.

“To je ekipa od desetak ljudi koji stalno mijenjaju prebivalište i žive jedni kod drugih na Balkanu. Tu nema nikakvih nacionalnih niti vjerskih podjela i odlično su uigrani. Dešava se da iz Bosne prate automobil do Srbije, ukradu ga, prevezu do garaže i vrate se u BiH. Isto tako, kolege iz BiH su hapsile Beograđane kod kojih su pronašli najsavremeniju tehniku za krađu automobila, a koji su došli da odrade „posao” na poziv kolega. Vrlo teško im se ulazi u trag. Nakon krađe ili traže otkup od vlasnika, koji iznosi trećinu cijene, ili preko poznanika u policiji i na carini distribuiraju vozila u inostranstvo, tako da se nekad desi da u našim akcijama uhapsimo i kolegu” - kazali su „Blicu” inspektori policije koji se bave ovom sferom kriminala.

I dalje se po Beogradu prepričava nesvakidašnja krađa u Ulici Strahinjića bana, kada je za nekoliko sati ukradeno više od deset džipova visoke klase, modeli porše kajen, folksvagen tuareg, BMW X5, audi Q5...

Auto-mafija posjeduje sofisticiranu tehniku i znanje. Kriminalac sa osnovnom ili slabom srednjom školom teško može učestvovati u takvim operacijama. U auto-mafiji su informatičari, koji se za veliki novac pridružuju kriminalcima, mehaničari, električari, znači veliki stručnjaci saobraćajne oblasti.

Odlično su opremljeni. Odavno je prevaziđeno mišljenje da kradljivci automobila koriste kalauze, pajsere i šrafcigere za provale. Sada su to softveri, kompjuteri, umreženi sistemi koji koštaju i do 20.000 evra i stalno uvode nove stvari.

“Pošto ih ukradu, automobile kriju u unaprijed iznajmljenim garažama, u kojima po pravilu stoji i GPS blokator, koji onemogućava satelitsko praćenje vozila” - kažu kriminolozi.

Automobili ukradeni u Srbiji često završe u zemljama regiona, u Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, na Kosovu ili u nekoj od drugih balkanskih država, a potom nerijetko i na Bliskom istoku. Bilo je slučajeva da su vozila iz ovog dijela Evrope prodavana na auto-pijacama u Siriji. Veliki broj ukradenih automobila kriminalne grupe rastavljaju na djelove i tako prodaju.

U srpskoj policiji su napravili i profil kradljivca:

- Između 20 i 30 godina starosti (sve više maloljetnika)

- Odlično obučen

- Specijalizovan za određene tipove vozila

- Dobar vozač

- Nije narkoman, alkoholičar, rijetko je osuđivan za druga krivična djela

- Najčešće ima završen zanat koji je u vezi sa automobilima

Galerija