Hrvatska: Prvi autohtoni slučaj virusa "zapadnog Nila"

Za razliku od prethodna četiri, radi se o autohtonom slučaju, jer pacijentkinja nije boravila van Brodsko-posavske županije
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 08:07h

Služba za mikrobiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo otkrila je kod pacijentkinje iz Slavonskog Broda peti slučaj zaraze virusom "zapadnog Nila".

Za razliku od prethodna četiri, radi se o autohtonom slučaju, jer pacijentkinja nije boravila van Brodsko-posavske županije, saopštila je sinoć Marica Miletić-Medved, specijalista epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo te županije.

Oboljela pacijentikinja stara je 60 godina, a oboljela je 29. avgusta. Ona je, kako se vjeruje, zaražena na bizaran način, izmetom rječnog galeba koji joj je dospio do očne sluznice. Ovu bolest obično prenose azijski tigrasti komarci.

Nakon povišene temperature uslijedili su i drugi simptomi kao što su znakovi encefalitisa. Pacijentkinja je van životne opasnosti.

Za pacijenta kod koga je zaraženost virusom "zapadnog Nila" utvrđena 6. avgusta potvrda nalaza iz italijanske referentne laboratorije još nije stigla. Taj prvi zaraženi pacijent je u julu boravio u Srbiji, na području Vojvodine.

Bonus video: