Vučić: Srbija spremna za dijalog sa Kosovom i u situaciji pojačanih tenzija

Vučić je, na sastanku sa predsedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unije (EU) – Srbija, Eduardom Kukanom, rekao da su te tenzije nepovoljne za Srbe na Kosovu
1 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 29.10.2018. 12:22h

Srbija je spremna za nastavak dijaloga sa Kosovom, čak i u situaciji pojačanih političkih i bezbjednosnih tenzija, kazao je predsednik te države Aleksandar Vučić.

Vučić je, na sastanku sa predsedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unije (EU) – Srbija, Eduardom Kukanom, rekao da su te tenzije nepovoljne za Srbe na Kosovu.

"Srbija je spremna za nastavak dijaloga, čak i u situaciji pojačanih političkih i bezbjednosnih tenzija nepovoljnih, prije svega, za Srbe na Kosovu", naveo je Vučić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vučić je obavijestio Kukana o razlozima za prekid dijaloga sa Prištinom, navodeći da nije ispunjena obaveza iz Briselskog sporazuma, prije svega formiranje Zajednice srpskih opština.

Kako se navodi, Vučić je izrazio zabrinutost namjerama Prištine da formiraju vojsku Kosova i dodao da će to dovesti do destabilizacije situacije u regionu.

Vučić je kazao da punopravno članstvo u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije i da je cijelom regionu mjesto u Uniji, što bi, kako je ocijenio doprinijelo bržem ekonomskom razvoju država Zapadnog Balkana.

Kukan je, kako se navodi, pozitivno ocijenio ekonomski napredak Srbije.

Prema njegovim riječima, strani investitori su zadovoljni poslovnom klimom u Srbiji, što EU pozdravlja.

Kukan je naglasio da mu je drago što je Srbija stub stabilnosti u regionu i dodao da je neophodno raditi na poboljšanju situacije u oblasti vladavine prava i slobode medija.

Bonus video: