Ahtisari: Nisam kriv što je Srbija izgubila Kosovo

Ahtisari je istakao da je sa njegovim planom sve u redu, i da su svi znali šta će ponuditi već početkom 2006. godine
21 komentar(a)
Marti Ahtisari, Foto: Wikimedia.org
Marti Ahtisari, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 16.09.2012. 16:54h

Bivši izaslanik generalnog sekretara UN u pregovorima o statusu Kosova Marti Ahtisari kaže da nije kriv što je Srbija izgubila pravo da upravlja Kosovom.

Ahtisari kaže da ne osjeća krivicu prema pravima Beograda.

"Ne osećam nikakvu krivicu. Zašto bih? Pitanje vam je poput - da li Rusija treba da ima uticaj u Finskoj? Ne. Obje zemlje su nezavisne i tako međusobno treba da se odnose..I kada su se određene stvari dogodile, Srbija je izgubila pravo da upravlja Kosovom", objasnio je Ahtisari za frankfurtske Vijesti.

Ahtisari je istakao da je sa njegovim planom sve u redu, i da su svi znali šta će ponuditi već početkom 2006. godine.

"Nakon sastanka u Londonu 31. januara 2006. zamolio sam članice Kontakt grupe da proslijede privatne poruke Beogradu, Prištini i kosovskim Srbima. Prva tačka tih osam privatnih poruka je bila veoma jasna: U svijetlu onoga što se dogodilo na Kosovu, zbog akcija Srbije, povratak Kosova unutar Srbije nije održiva opcija", naveo je Ahtisari.

Prema njegovim riječima, to su svi znali, i zato su pregovori bili na neki način akademski, jer Srbija nije želela da sarađuje.

"Ali, poruka je bila jasna, i drago mi je da sam napravio plan koji je sve na svijetu podsjetio da ako se određene loše stvari dogode, oni koji su na vlasti će izgubiti pravo da upravljaju", prisjeća se Ahtisari.

Bonus video: