Na suđenju Sanaderu svjedočio bivši direktor Ine

U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivu Sanaderu u slučaju Ina-Mol i Hipo banka danas je svjedočio bivši direktor u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ina Mladen Zlamalik
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2012. 16:22h

On je za razliku od tužilaštva koje tvrdi da je Imre Fazekas zastupao mađarsku naftnu kompaniju Mol, rekao da je Fazekas, u stvari, predstavljao ruski Jukos.

Tužilaštvo tvrdi da je Fazekas za Mol uplatio pet miliona eura na račun švajcarske firme krunskog svjedoka protiv Sanadera, preduzetnika Roberta Ježića, što je zapravo polovina od 10 miliona eura za podmićivanje Sanadera u slučaju Ina-Mol.

Bivšem premijeru Hrvatske sudi se za navodno uzimanje 10 miliona eura mita od direktora Mola za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

U objedinjenom postupku sudi mu se i u slučaju Hipo banka za korupciju i ratno profiterstvo.

Današnji svjedok bivši direktor u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ina Mladen Zlamalik

Današnji svjedok, koji je poslije direktorske pozicije u Ini bio i privatni preduzetnik u poslovima s naftom, ispričao je na sudu u Zagrebu da se s Fazakasom sastao tri puta 2001, kao i da je Jukos nudio Hrvatskoj da u okviru Družbe Adrie bude koordinator isporuke ruske nafte.

Ključni svjedok Robert Ježić rekao je da je direktor Mola pet miliona eura isplatio na njegov švajcarski račun kao mito za Sanadera. Njegov iskaz u dosadašnjem postupku opovrgnulo je nekoliko svjedoka, među kojima i ruski naftni magnat Mihail Gucerijev koji je rekao da je pet miliona eura on uplatio Ježiću za lobiranje oko projekta Družba Adria, a da mu je Ježić taj novac ukrao.

Očekuje se da će nepravosnažna presuda u ovom slučaju biti donijeta do kraja jeseni. Sanader se u još nekoliko slučajeva tereti za korupciju, a u svim slučajevima negira krivicu.

Galerija

Bonus video: