Tači i Vučić dogovorili korekciju granica?

SAD bi bile zadovoljne ako bi sveobuhvatni sporazum Srbije i Kosova bio potpisan 2019, ali ne propisuju i neće propisivati kako rješenje treba da izgleda, saopštila je američka ambasada u Beogradu.
10520 pregleda 20 komentar(a)
Sa jednog od sastanaka Vučića i Tačija sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, Foto: BETA
Sa jednog od sastanaka Vučića i Tačija sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, Foto: BETA

Poslanica Skupštine Kosova i predsjednica parlamentarne komisije za međunarodne odnose Vjosa Osmani izjavila je juče da su lideri Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, zajedno sa predstavnicima Evropske unije, sastavili dokument od 12 tačaka za sporazum o korekciji granica i da su o tome postigli načelnu saglasnost.

Ona je za portal gazetaexpress.com rekla da je u tom dokumentu predviđena i korekcija granice i neka druga pitanja koja se odnose na sukcesiju, prenijela je Beta.

„U diplomatskim krugovima se govori o jednom dokumentu od jedne stranice. Znači, pitanje principa kojim će se tretirati korekcija granice, pitanje SPC, Trepče i druga pitanja”, rekla je Osmani.

Prema njenim riječima, taj dokument neće doći na ratifikaciju u Skupštinu Kosova, kako se postupilo i sa sporazumom iz 2013. godine između tadašnjih premijera Kosova i Srbije, Hašima Tačija i Ivice Dačića.

„Kaže se da prateći dokument koji će tretirati ove teme u detaljima neće doći na ratifikaciju u Skupštini Kosova, već sporazum o principima. Manje-više, to je ono što se dogodilo 2013. kada je ratifikovan sporazum između Tačija i Dačića kojim su utvrđeni principi, ali sporazumi o njihovom ostvarivanju nikada nisu došli na ratifikaciju u Skupštini Kosova”, kazala je Osmani.

Dodala je da se ne radi se o finalnom dokumentu već o nacrtu sporazuma.

„To je proizvod dijaloga dvojice predsjednika. Ponekad uz posredovanje EU, ponekad i bez toga”, kazala je.

Proslava 11. godišnjice nezavisnosti Kosova u PrištiniProslava 11. godišnjice nezavisnosti Kosova u Prištini

Njemački dnevnik „Frankfurter rundšau” je objavio da su EU i SAD spremne da prihvate razmjenu teritorija između Srbije i Kosova i da bi u Vašingtonu 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promjeni granice, koji bi stupio na snagu šest mjeseci kasnije. U komentaru se navodi da raste pritisak na Kosovo i Srbiju da potpišu sporazum o normalizaiji odnosa, ali i opasnost s tim povezane promjene granica na Balkanu.

Podsjeća se da je ideja o podjeli Kosova stara, ali da je za Zapad promjena granica do skoro bila neprihvatljiva, pošto bi se to kosilo s ustavom Kosova, planom Martija Ahtisarija, koji je u pravnom smislu iznad ustava Kosova, i zaključcima Kontakt grupe usvojenim prije početka pregovora 2006. godine.

Uz konstataciju da se to po svoj prilici u Briselu više ne čuje, u komentaru se navodi da od augusta 2018. i komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica Federika Mogerini pristaju na povlačenje etničkih granica, a da je i administracija SAD pod predsjednikom Donaldom Trampomnapravila zaokret od 180 stepeni.

„Nedavno je procurio dokument koji sadrži plan podjele Kosova. U 17 tačaka riječ je o povlačenju nove granice između Albanaca i Srba na sjeveru Kosova i o pripajanju Kosovu nekoliko, pretežno Albancima naseljenih sela iz Srbije”, piše „Frankfurter rundšau”.

List navodi da bi grad Kosovska Mitrovica dobio poseban status, a za vodosnabdijevanje ključno jezero Gazivode i rudnik Trepča bili bi privatizovani na 99 godina i podijeljeni među stalnim članicama Savjeta bezbjednosti UN. Dio ideje je i da u albanskoj luci Valona bude izgrađena mornarička baza za NATO, u albanskom gradu Kučovo vazduhoplovna baza, a da autoput kroz Srbiju, takozvani koridor deset, bude stavljen pod međunarodnu zaštitu.

SAD: Nećemo propisivati izgled sporazuma

SAD bi bile zadovoljne ako bi sveobuhvatni sporazum Srbije i Kosova bio potpisan 2019, ali ne propisuju i neće propisivati kako rješenje treba da izgleda, saopštila je juče američka ambasada u Beogradu.

„SAD bi bile zadovoljne da vide sveobuhvatni sporazum potpisan u 2019. godini, ali dijalog prvo mora biti nastavljen da bi se to desilo. SAD ne propisuju i neće propisivati kako rješenje treba da izgleda, ali vjeruju da ono mora da bude primjenjivo i na Kosovu i u Srbiji i da mora da doprinese dugoročnoj stabilnosti regiona”, stoji u pisanom odgovoru redakciji Bete iz američke ambasade, na pitanje da prokomentarišu navode da su EU i SAD spremne da prihvate razmjenu teritorija između Srbije i Kosova.

Ambasada SAD je navela i da je „na liderima i njihovim timovima da nastave pregovore pod okriljem EU da istraže šta je moguće i da transparentno komuniciraju sa svojim građanima”.

Bonus video: