"Tito, Krleža, Čolić i Frljić su srbomrsci. Treba ih zabraniti!"

Kolarević je izazvao pravi skandal autorskim tekstom u kojem je pozvao na “prvi srpski kulturni ustanak”
168 pregleda 127 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2012. 11:28h

Šta je zajedničko Titu, Krleži, Oliveru Frljiću i Zdravku Čoliću? Antisrpstvo i srbomržnja, smatra Dragan Kolarević, pomoćnik ministra kulture u novoj vladi Srbije. Novinar Miloševićeve televizije devedesetih, a sada dio nove vlasti, Kolarević je izazvao pravi skandal autorskim tekstom na internetu u kojem je pozvao na “prvi srpski kulturni ustanak” i pedesetak poznatih glumaca, reditelja i muzičara prokazao kao “nosioce i izvršitelje pogubne antisrpske politike u Srbiji”.

Izjasnivši se protiv Krleže, Olivera Frljića i "skupo plaćenih srbomrzilačkih bljuvotina", pozvao je na revalorizaciju "dobrih Hrvata" poput Antuna Gustava Matoša i Tina Ujevića, piše Jutarnji list.

Osim Zdravka Čolića, na njegovoj listi državnih neprijatelja Nikolićeve Srbije našli su se muzičari Momčilo Bajagić i Srđan Gojković iz Električnog orgazma, glumci Voja Brajović, Jelisaveta Seka Sablić i Bora Todorović, reditelj Slobodan Šijan i mnogi drugi, sve zbog toga što su na prošlim izborima podržali Borisa Tadića ili Čedu Jovanovića.

Osim Zdravka Čolića, na njegovoj listi državnih neprijatelja Nikolićeve Srbije našli su se muzičari Momčilo Bajagić i Srđan Gojković iz Električnog orgazma, glumci Voja Brajović, Jelisaveta Seka Sablić i Bora Todorović, reditelj Slobodan Šijan
Vrijeme je za prvi srpski kulturni ustanak

Zato on ne ide u državna pozorišta, ističe, jer nije mazohista, niti gleda srpske filmove.

"Ako želim da gledam ludake, ići ću u ludnicu", piše on.

Tadić je ovih dana pozvao na trenutnu smjenu Kolarevića, “jednog od nosilaca propagandne mašinerije nedemokratskog režima Slobodana Miloševića”. Vlast se nije uznemirila: ministar kulture odgovorio je da mu to ne pada na pamet.

"Dragan Kolarević ostaje u ministarstvu. Iskreno, nisam pogledao taj tekst i ne mogu komentarisati sadržaj. Kolarevića poznajem iz Srpske napredne stranke i znam da nikada nije bilo problema s njim”, izjavio je ministar Bratislav Petković.

Dragan Kolarević ostaje u ministarstvu. Iskreno, nisam pogledao taj tekst i ne mogu komentarisati sadržaj. Kolarevića poznajem iz Srpske napredne stranke i znam da nikada nije bilo problema s njim

"Poziv na ustanak protiv neistomišljenika, diskriminatorsko etiketiranje građana koji imaju drugačiji politički stav čin je koji u civilizovanom svijetu zaslužuje najoštriju osudu", naveo je Tadić.

Kolarević

Novi srpski ministar kulture - manje poznati dramski pisac, poznat po kolekciji starih automobila - skrenuo je ljetos pažnju sličnim ispadom kad je u intervjuu u Politici predstavu “Zoran Đinđić” zagrebačkog reditelja Olivera Frljića u beogradskom Ateljeu 212 nazvao “najgorom vrstom pozorišnog otpada, diletantskom u svakom pogledu”.

U Americi bi za pljuvanje i povraćanje po zastavi odmah bio uhapšen, dok se u Srbiji, požalio se, to finansira državnim novcem.

Za Ujevića je rekao da ga smatra srpskim pjesnikom jer je dvije svoje najznačajnije knjige pjesama, “Lelek sebra” i “Kolajna”, objavio u Beogradu, na ekavici i ćirilici

Frljić je nešto kao lakmus-papir za novu srpsku elitu: predstava o Đinđiću, napisao je pomoćnik ministra Kolarević, “posljedica je titoističke svijesti i njene mržnje prema srpstvu”.

"No, ma koliko nas oni mrzjeli, moramo imati na umu i dobre primjere”, poručio je Kolarević.

Umjesto Krleže, “jedinog hrvatskog pisca koji je izbačen iz Beograda kao austrougarski špijun”, on ističe Matoša, Tina Ujevića i Gustava Krkleca, “koji su živjeli u Beogradu i Beograđani su ih prihvatili kao svoje”.

Za Ujevića je rekao da ga smatra srpskim pjesnikom jer je dvije svoje najznačajnije knjige pjesama, “Lelek sebra” i “Kolajna”, objavio u Beogradu, na ekavici i ćirilici.

Galerija

Bonus video: