Suđenje Mladiću: Dvojica preživjelih o masovnim ubistvima

Zastupnica optužbe pokazala je svjedoku spisak 122 Bošnjaka koji su bili u školi u Biljanima, on je potvrdio da su "svi pobijeni" i da su njihova tijela ekshumirana iz jame Lanište
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2012. 16:51h

Dvojica preživjelih svjedoka su danas na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu opisala masovna ubistva Bošnjaka koja su u ljeto 1992. kod Kalinovika i Ključa počinile srpske snage pod Mladićevom kontrolom.

General Mladić koji je u to vrijeme bio komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština među kojima je i Ključ, kao i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, 1992-95.

Svjedok Fejzija Hadžić (65) izjavio je da su pripadnici lokalnih srpskih snaga, pod komandom Pera Eleza, 5. avgusta 1992. na Jalašačkom Polju kod Kalinovika strijeljali 24 muškarca iz okolnih sela, koje su od juna držali zatočene u osnovnoj školi i staroj barutani.

Hadžić: Rekli su nam da idemo na razmjenu

"Mlađima i meni vezali su ruke žicom... Nas 24 su utovarili u kamion i odvezli do livade... Postrojili su nas u kolonu i iz automatskih pušaka pucali na nas sa strane..."

"Rekli su nam da idemo u KP dom u Foči, na razmjenu. Mlađima i meni vezali su ruke žicom...

Nas 24 su utovarili u kamion i odvezli do livade... Postrojili su nas u kolonu i iz automatskih pušaka pucali na nas sa strane...

Mene je metak pogodio u lijevu nogu, pao sam, kao i ostali, i pravio se da sam mrtav", ispričao je svjedok.

Hadžić je posvjedočio da su ga srpski vojnici, zatim, sa tijelima ubijenih prenijeli u obližnju štalu, koju su zapalili.

Prije nego što se vatra razbuktala, kako je kazao, svjedok je uspio da pobjegne iz štale do potoka u blizini gdje se onesvijestio. Cio dan i noć potom je bježao kroz šumu dok nije naišao na zbijeg.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je da su "egzekuciju" Bošnjaka počinile policijske, a ne vojne snage.

"Zadužen sam od gospodina Mladića da vam prenesem da je u svakom trenutku spreman da vam pruži ruku i izvini se za sve što ste preživjeli", rekao je na kraju ispitivanja advokat Stojanović svjedoku Hadžiću, koji je potvrdio da je u djetinjstvu sa Mladićem, porijeklom iz Kalinovika, "igrao lopte".

Batine pa metak u leđa

"Dvojica vojnih policajaca odvela su nas do jedne kuće, a prvog među nama čuo sam kako kaže - 'Majko mila, šta je ovo?'. Osjetio sam cijev na leđima, a policajac iza mene rekao je - 'Naprijed, majku vam balijsku'... Vidio sam četiri tijela ispred, u travi..."

Zaštićeni svjedok optužbe RM-010 potom je dao iskaz o ubistvu više desetina Bošnjaka u okolini škole u selu Biljani kod Ključa, 10. jula 1992.

Prema optužnici, Mladićeve snage tog dana ubile su 144 muškarca.

RM-010 izjavio je da su ujutro 10. jula srpski vojni policajci naredili svim vojno sposobnim muškarcima iz njegovog sela da se okupe na obližnjoj livadi, a zatim ih sproveli do škole u Biljanima.

Svjedok je rekao da su ubistva počela već u dvorištu škole prije nego što je većina zarobljenih - kroz špalir vojnika koji su ih tukli - sprovedena do autobusa.

Rečeno im je da će biti prebačeni na razmjenu zarobljenika u Ključu.

Autobus se, međutim, ubrzo zaustavio i srpski vojnici izveli su prvo četvoricu, a zatim još četvoricu zarobljenika, među kojima je bio i RM-010.

"Dvojica vojnih policajaca odvela su nas do jedne kuće, a prvog među nama čuo sam kako kaže: 'Majko mila, šta je ovo?'.

Osjetio sam cijev na leđima, a policajac iza mene rekao je: 'Naprijed, majku vam balijsku'... Vidio sam četiri tijela ispred, u travi...

Počeli smo da bježimo, a oni su zapucali... Besim, ispred mene, pao je sa dvije velike rupe na leđima... Meni su noge klonule i pao sam pored njega", ispričao je svjedok.

Opisao je kako su, prije nego što su otišli, srpski vojnici ispalili još nekoliko rafala da bi dotukli zarobljenike. Poslije oko sat vremena, nepovrijeđen, otpuzao je prema obližnjoj šumi i pobjegao.

Zastupnica optužbe pokazala je svjedoku RM-010 spisak sa 122 imena Bošnjaka koji su bili u školi u Biljanima, a on je potvrdio da su "svi pobijeni" i da su njihova tijela ekshumirana iz jame Lanište 1996.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sjutra, kad će svjedoka RM-010 unakrsno ispitivati zastupnici odbrane.

Ulica u Sarajevu u vrijeme opsade

General Mladić optužen je i za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN 1992-95. godine.

Galerija

Bonus video: