Hrvatska će dogodine goste privlačiti online kampanjama i blogovima

Hrvatska će u 2013. godini imati za trećinu manje nastupa na međunarodnim turističkim sajmovima
3 komentar(a)
online turizam, putovanje, avion, Foto: Shutterstock.com
online turizam, putovanje, avion, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.08.2012. 09:39h

Hrvatska će za promociju turizima za narednu godinu utrošiti 32,7 miliona eura, 400.000 manje nego 2012, ali će u borbu za goste u narednoj sezoni više pažnje posvetiti online komunikaciji, piše Slobodna Dalmacija.

Plan su izradili kompanija THR iz Barselone i "Horwath Consulting". Te kompanije predlažu da se za promociju turističke ponude Hrvatske ulaganja u klasične brošure i oglašavanje, kao i promotivni materijal drastično smanje.

Tako će Hrvatska u 2013. godini imati za trećinu manje nastupa na međunarodnim turističkim sajmovima, dok će prezentacije hrvatskog turizma u svijetu s “Hrvatskim večerima” biti svedene na minimum.

Istovremeno će biti uvedeni viralna marketing-kampanja i putopisni blogovi, radiće se na razvoju destinacionih kompanija, udruženo oglašavanje veće je za 26 odsto i za njega će biti utrošeno 7,5 miliona eura, a za internet oglašavanje 2,5 miliona eura, što je čak 127 odsto više nego dosad.

Za promociju turističke ponude Hrvatske, kako je planiralo, za poboljšanje pretrage na webu biće uloženo 900.000 eura, na izradu internet stranice pola miliona, što je čak 213 odsto više ulaganja nego ranije.

Skoro dvostruko više novca predviđeno je za odnose s javnošću i newslettere, sa pola miliona eura (čak 150 odsto više) će se pomoći događanja u predsezoni i posezoni kojima je uslov povećanje turističkog prometa u tom dijelu godine, dok će sistem HTZ-a proći obuku i edukaciju za izvršavanje novih zadataka vrijednu pola miliona eura.

Sredstva za rad predstavništava HTZ-a u svijetu smanjuju se za četvrtinu i 18 predstavništava će imati na raspolaganju ukupno 4,2 miliona eura, odnosno 25 odsto manje nego ove godine.

Kako je u predlogu autora i rečeno, u novom Operativnom marketing planu nema nečega revolucionarnog, jer je prelaz sa klasičnog na online oglašavanje logičan slijed savremenih aktivnosti, a u kreiranju viralne marketinške kampanje trebalo bi slijediti pozitivna iskustva Australije i Švajcarske, piše Slobodna Dalmacija.

Bonus video: