Evakuacija zbog požara kod Čačka

Na gašenje požara na obroncima Suvobora, gdje je ugroženo 300 domaćinstava, upućen je i ruski avion „Berijev 200"
12 komentar(a)
Požar Srbija, Foto: Screensthot: youtube
Požar Srbija, Foto: Screensthot: youtube
Ažurirano: 25.08.2012. 21:28h

Tri osobe su povrijeđene, a četiri sela ugrožena u požaru na obroncima Suvobora, dok su mještani sela kod Čačka i Gornjeg Milanovca hitno evakuisani.

Područja Tare, Čigote i podnožja Kopaonika su takođe ugrožena.

Na gašenje požara na obroncima Suvobora, gdje je ugroženo 300 domaćinstava, upućen je i ruski avion „Berijev 200“, kapaciteta 12 tona, koji je danas stigao u Srbiju.

Načelnik sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić izjavio je da su u požaru koji bjesni u četiri sela gornjomilanovačke i čačanske opštine povrijeđena tri lica. Najugroženija su sela Gornja Gorevnica kod Čačka i Srezojevci i Koviljača kod Gornjeg Milanovca. Marić je naveo i da gori 300 hektara šume, a da se vatra gasi i iz helikoptera.

„Vatra se širi velikom brzinom, pa vatrogasci i mještani više ne mogu da pomognu u gašenju. Požar je vjerovatno izazvan varničenjem na niskonaponskim vodovima ili nepažnjom mještana“, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić i dodao da nije poznato kada će požar biti ugašen, imajući u vidu njegove razmjere. Broćić je dodao da jedan vatrogasac i dva građanina imaju opekotine prvog i drugog stepena, i probleme s disanjem zbog dima.

„Sve sam izgubio“, kazao je za Rojters Mileta Čajić iz sela Srezojevci. „Cijeli voćnjak, šumu, maline, a sad mi je i kuća u opasnosti. Ovo je najveća katastrofa koju čovjek može da zamisli.“

Predsednik Opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković izjavio je za agenciju Beta da je stanje „veoma kritično“ i pozvao mještane deset sela vranjanskog i takovskog kraja da se priključe gašenju vatrene stihije prema svojim mogućnostima.

Potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao za B92 da je zakazana vanredna sjednica vlade, te da su od Rusije tražili još jedan avion. Vučić je naglasio da je situacija veoma teška i da su vojska i žandarmerija krenuli u pomoć ugroženim područjima.

Bonus video: