Veljović: Insistiraću da se slučaj privođenja urednika NIN-a istraži do kraja

"Ovo je možda nesporazum, nesrećan slučaj", rekao je na konferenciji za novinare direktor srpske policije
127 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2012. 16:02h

Policajci u civilu su protiv tehničkog urednika srpskog nedjeljnika NIN Vladimira Piacuna upotrijebili metodu "ključ na lakat", a da li je bilo prekomjerne upotrebe sile utvrdiće istraga sektora unutrašnje kontrole MUP-a Srbije u roku od osam dana, koju je naložio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, rekli su danas čelnici srpske policije.

"Insistiraću da se sve istraži do kraja. Ovo nije potrebno ni policiji ni medijima i interes policije je da saradnja sa medijima bude na najvišem nivou. Ovo je možda nesporazum, nesrećan slučaj", rekao je na konferenciji direktor srpske policije Milorad Veljović na konferenciji za novinare.

Veljović je istakao da kao direktor policije ima obavezu da štiti policajce ako su radili po zakonu i da će sačekati izvještaj sektora unutrašnje kontrole, koji je u taj slučaj uključio Dačić.

Zamjenik načelnika odjeljenja za kotrolu zakonitosti u beogradskoj policiji Goran Milinković rekao je da su se policajci u civilu iz odjeljenja za suzbijanje maloljetničke

Veljović je istakao da kao direktor policije ima obavezu da štiti policajce ako su radili po zakonu i da će sačekati izvještaj sektora unutrašnje kontrole, koji je u taj slučaj uključio Dačić

"Piacun je motor parkirao izpred zgrade u ulici Žorža Klemansoa 19 i zatim pritrčao vozilu u kojem su bili policajci, udario nogom u vozilo, a onda udario policajca koji je sjedio na mjestu suvozača", rekao je Milinković.

Dodao je da je zatim inspektor koji je vozio auto izašao iz kola izvadio značku i pištolj, a da je Piacun onda počeo da bježi.

Prema Milinkovićevim riječima, policajci su stigli Piacuna i upotrijebili "fizičko sredstvo prinude ključ na lakat" i Picuna uveli u vozilo, a nisu upotrijebili lisice jer tehnički urednik NIN-a nije pružao otpor.

Na konferenciji je prikazan snimak sigurnosne kamere sa zgrade u ulici Žorža Klemansoa, u koju su smještene redakcije NIN-a i dnevnih listova Blic, Alo i 24 sata, na kom se međutim ne vidi jasno što se dešavalo jer je kamera bila predaleko od dešavanja.

Na pitanje glavnog urednika NIN-a Nebojše Spajića da li policija brani svog kolegu ili želi da utvrdi činjenice, Veljović je odgovorio da neće tražiti da se bilo ko zaštiti.

Snimak sigurnosne kamere

Veljović nije objasnio zašto u izvještaju stoji da su se Bojović i Stevanović legitimisali prije nego što su upotrijebili silu iako svjedoci tvrde suprotno, ni zašto se u izvještaju ne navodi da su policajci u civilu otjerali sa lica mjesta policijsku patrolu, kako to tvrde svjedoci

Kolege su u izvještaju prezentovale svoje viđenje, rekao je Veljović o izvještaju koji je pročitao Milinković.

Milinković i Veljović nisu odgovorili na pitanje zašto su novinarima prikazane fotografije peroreza pronađenih kod Piacuna niti da li je to učinjeno samo da bi se Piacun oblatio.

"Prikazani su zato što smo pronašli sječiva kod Piacuna, dužine pet i osam centimetara", nemušto je rekao Milinković.

On nije objasnio ni zašto u izvještaju stoji da su se Bojović i Stevanović legitimisali prije nego što su upotrijebili metodu "ključ na lakat" iako svjedoci tvrde suprotno, a nije objasnio ni zašto se u izvještaju koji je pročitao ne navodi da su policajci u civilu otjerali sa lica mjesta policijsku patrolu, kako to tvrde svjedoci.

Veljović i Milinković nisu konkretno odgovorili ni zašto policija nije odredila zadržavanje od 48 sati svojim kolegama Bojoviću i Stevanoviću, a jeste Piacunu koji se sumnjiči za nasilničko ponašanje.

Galerija