Tolimir kriv za genocid u Srebrenici

General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir odgovoran je za genocid u Srebrenici, kako je saopštio Haški tribunal
20 komentar(a)
zdravko tolimir, Foto: Radiom.ba
zdravko tolimir, Foto: Radiom.ba
Ažurirano: 21.08.2012. 15:19h

Tužilaštvo Tribunala u Hagu tvrdilo je danas u završnoj riječi da je dokazalo krivicu penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira za genocid nad Muslimanima u Srebrenci u julu 1995.

"General Tolimir mora snositi odgovornost zato ssto je bio na čelu ubilačke grupe" koja je od 13. do 16. jula 1995. sprovela naređenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića da svi vojno sposobni muslimanski muškarci iz Srebrenice budu ubijeni, rekao je na početku završne riječi tužilac Piter Mekloski (Peter McCloskey).

Tolimir je time, po riječima tužioca, "dao značajni doprinos" sprovođenju udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je ubijeno više od 7.000 srebreničkih Muslimana.

Tužilac Mekloski naglasio je da je taj užasan zločin, po naređenju predsjednika RS i komandanta VRS, "isplanirala i sprovela" bezbjednosno-obavještajna uprava Glavnog sstaba VRS na čijem je čelu bio Tolimir.

Masovno ubijanje Muslimana je organizovao Tolimiru podređeni bezbjednosni oficir Glavnog štaba Ljubiša Beara, a sprovele su ga snage Drinskog korpusa VRS i odred pod kontrolom GSS, rekao je tužilac.

Bonus video: