Blic: Srbija će prihvatiti naziv "Kosovo" bez fusnote (*)

U narednih nekoliko dana srpska vlada će najvjerovatnije promijeniti zaključak o neučestvovanju njenih predstavnika na regionalnim forumima na kojima učestvuje i Kosovo
9 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2012. 08:36h

Vlada Srbije razmatra model koji bi omogućio da ta zemlja učestvuje na regionalnim skupovima na kojima bi Kosovo bilo predstavljeno i bez fusnoste, piše beogradski "Blic".

Pozivajući se na izvor iz Vlade Srbije, taj list piše da će u narednih nekoliko dana srpska vlada najvjerovatnije promijeniti zaključak o neučestvovanju njenih predstavnika na regionalnim forumima na kojima učestvuju i izaslanici Prištine.

Na tom modelu, kako navodi list, zajednički rade potpredsjednica Vlade Srbje zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić i šef Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević.

List piše da bi taj model praktično omogućio srpskim zvaničnicima da učestvuju na međunarodnim konferencijama bez priznanja nezavisnosti Kosova i bez obzira na ranije

"Zaljučak svih u Vladi je da je napuštanjem foruma gubila samo Srbija, jer se glas druge strane čuo. Osim toga, trošen je bespotreban novac na putne troškove, a našim ljudima je bilo neprijatno što su morali demonstrativno da odlaze", kazao je izvor "Blica"

"Zaljučak svih u Vladi je da je napuštanjem foruma gubila samo Srbija, jer se glas druge strane čuo.

Osim toga, trošen je bespotreban novac na putne troškove, a našim ljudima je bilo neprijatno što su morali demonstrativno da odlaze.

Zbog toga će prijedlog biti takav da obraćanje naših predstavnika na forumima obavezno sadrži 'ogradu' i poruku da učestvovanje ne znači priznanje Kosova", kazao je izvor "Blica" iz Vlade Srbije.

Prema dogovoru Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju iz februara, Kosovo na regionalnim skupovima treba da bude predstavljeno uz zvjezdicu i fusnotu koja glasi: "Ovaj naziv ne utiče na stav o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti".

Galerija

Bonus video: