U BiH pokrenuta inicijativa da se "vrati" dio teritorije Crne Gore

"Područje Sutorine bilo je od 1382. do 1936. u sastavu Trebinjskog sreza, pa je istorijsko pravo BiH na ovo područje neporecivo", smatra Mulić
84 pregleda 94 komentar(a)
Sutorina, Foto: Maps.google.com
Sutorina, Foto: Maps.google.com
Ažurirano: 13.08.2012. 13:08h

Bivši rektor Univerziteta u Sarajevu Jusuf Mulić pokrenuo je inicijativu u Bosni i Hercegovini kako bi se toj zemlji "vratio" izlaz na otvoreno more i to u Crnoj Gori.

Dnevni Avaz je objavio, pozivajući se na Mulićev rad kako je 25. septembra 1936. godine uredbom ministra policije Kraljevine Jugoslavije područje Sutorine i Kruševice izdvojeno iz Trebinjskog i pripojeno Kotorskom srezu u sastavu tadašnje Zetske banovine.

Kako prenosi Index.hr, od tada, taj dio izlaza na otvoreno more pripao je Crnoj Gori, a sada se traži "povratak Sutorine, pokretanje zakonske procedure ili, eventualno, arbitraža za ispravku morske granice sa Crnom Gorom".

"Područje Sutorine bilo je od 1382. do 1936., dakle 554 godine, u sastavu župe, nahija i kotara, odnosno Trebinjskog sreza, pa je istorijsko pravo BiH na ovo područje neporecivo", smatra Mulić u izjavi za Dnevni Avaz dodajući da je važno da ne postoji nikakav međudržavni ugovor između BiH i Crne Gore o ustupanju Sutorine Crnoj Gori.

Avaz podsjeća da je do sada povratak Sutorine tražio i bivši gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, a među imenima koji su se bavili Sutorinom bili su i Haris Silajdžić i Željko Komšić.

Avaz navodi da je Mulić poslao studiju o izlazu BiH na Bokokotorski zaliv i hrvatskom akademiku prof. dr. Davorinu Rudolfu, koji je tada obavljao dužnost predsjednika komisije sa hrvatske strane za razgraničenje na moru sa Republikom Slovenijom.

Rudolf mu je dao punu podršku i obećao rad u komisiji koja bi vratila Sutorinu. Kasnije je, kako se navodi, Rudolf svoju ponudu povukao, navodno zbog slabog interesa tadašnje BiH vlasti.

Bonus video: