Kosovska opozicija: Najprije priznanje, onda razgovori

"Do sada je bilo dijaloga Prištine i Beograda, a ne Republike Kosovo i Republike Srbije. Vjerujem da će Vlada Kosova cjelovito razmotriti pitanje dijaloga", kazao je Hiseni
55 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2012. 09:51h

Opozicione partije na Kosovu protive se formiranju tima za razgovore o političkim pitanjima sa Beogradom, ali smatraju da je potreban konsenzus u Prištini o dijalogu i temama o kojima će se raspravljati.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova i bivši ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni ocijenio je da nije potrebno stvarati posebno tijelo za dijalog sa Beogradom, već da treba izgraditi jedinstvo o pitanjima o kojima će se razgovarati.

"Tražiti konsenzus ne znači stvarati vaninstitucionalna tijela, pošto je Kosovo danas nezavisna i suverena zemlja koja ima institucije i organe koji donose odluke. Drugačije je bilo prije proglašavanja nezavisnosti, kad je Kosovu bilo potrebno takvo tijelo, van pojedinačnih politčkih ambicija", rekao je Hiseni za dnevnik "Ekspres".

Ključno pitanje je, kako je ocijenio, da se prije početka razgovora sa Beogradom utvrdi kako se u njih ulazi.

"Tražiti konsenzus ne znači stvarati vaninstitucionalna tijela, pošto je Kosovo danas nezavisna i suverena zemlja koja ima institucije i organe koji donose odluke", smatra Hiseni

"Do sada je bilo dijaloga Prištine i Beograda, a ne Republike Kosovo i Republike Srbije. Vjerujem da se Vlada Kosova opametila i da će cjelovito razmotriti pitanje dijaloga", kazao je Hiseni.

Spremnost za politički konsenzus izrazila je i Alijansa za budućnost Kosova. Generalni sekretar te stranke Burim Ramadani ocijenio je da je Skupština Kosova najbolje mjesto za postizanje konsenzusa.

Međutim, predstavnici pokreta "Samoopredjeljenje" smatraju da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova prije početka tih razgovora.

"Promjena Ustava Srbije u dijelu gdje se kaže da je Kosovo dio Srbije, traženje izvinjenja za zločine nad Albancima tokom 19. i 20. vijeka, predaja kriminalaca iz redova Srba, vraćanje tijela oko 1.800 nestalih, plaćanje ratne štete tokom okupacije", nabrojao je zahtjeve sekretar za spoljne odnose "Samoopredjeljenja" Dželaj Svečlja.

U "Samoopredjeljenju" smatraju da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova prije početka razgovora

On je ocijenio da prije razgovora Srbija treba da "obustavi sistematsko nasilje, diskriminaciju i ugnjetavanje autohtonih Albanaca u Preševskoj dolini, da prestane da financira svoje strukture na Kosovu, da vrati bankarske uloge građana Kosova, penzioni fond, katastarske i matične knjige, i da uhapsi desetak hiljada srpskih kriminalaca iz ratova '80-ih i '90-ih godina koji slobodno šetaju bez preduzimanja bilo kakvih mjera od strane (srpskog) tužilaštva".

Po njegovim riječima, "Samoopredjeljenje" će se oštro suprostaviti razgovorima ukoliko ti zahtjevi ne budu prihvaćeni.

Bonus video: