Oživljava ideja Dubrovačke Republike

Dubrovnik sve više postaje izolovano ostrvo i živi samo ljeti, dok je zimi odsječen od ostatka Hrvatske
72 pregleda 28 komentar(a)
Dubrovnik, Foto: Wikipedia
Dubrovnik, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 08.08.2012. 08:32h

Zbog sve veće saobraćajne izolovanosti, marginalizacije i propadanja, a u atmosferi krize, u Dubrovniku raste broj zagovornika Dubrovačke Republike, piše "Slobodna Dalmacija".

Dubrovčani su ogorčeni i prozivaju političare da Dubrovnik koriste jedino u promotivne svrhe i da krpi budžetske rupe, dok grad gubi svoja obilježja.

Dubrovnik sve više postaje izolovano ostrvo i živi samo ljeti, dok je zimi odsječen od ostatka Hrvatske.

Grad ne napreduje na nacionalnom nivou i Dubrovčani upozoravaju na letargiju u koju je grad zapao zbog nebrige, a njegovu ljepote ne prestaju da hvale svjetski mediji.

Od prošle godine, Dubrovnik nema samostalni Trgovački sud, a osam vjekova stara dubrovačka carinarnica od ovog ljeta posluje kao filijala Carinarnice Ploče, a odnedavno je i zajednica zdravstvenog osiguranja Dubrovnik pripojena Splitu.

Mnogi građani pelješki most, trajekte, auto-puteve i pontone odavno doživljavaju kao politički spin od kojeg koristi imaju i vlast i opozicija, ali ne i stanovnici Dubrovnika.

U gradu sa najviše hotela s pet zvezdica, uz svaku kišu treba prokuvavati vodu, polovina grada nema kanalizacionu mrežu, pa zbog svega toga raste broj zagovornika povratka Dubrovačke republike.

U odbranu nacionalnog bića

Dubrovački konceptualni umjetnik i građanski aktivista Slaven Tolj izjavio je da se opet maše zastavama i ustaje smjelo u odbranu nacionalnog bića i teritorije. To su isti oni ljudi koji godinama zatvaraju oči pred uništavanjem i prisvajanjem javnog prostora i hladno poklanjaju Srđ (brdo kod Dubrovnika) interesima jednog sumnjivog "investitora" –mešetara, piše Slobodna Dalmacija.

Oni sad recituju o nacionalnom ponosu i zaštiti teritorija, o istorijskom pravu i specijalnom ratu protiv Hrvatske, kaže Tolj.

Dubrovnik je saobraćajno izolovan smanjenjem broja letova od kraja oktobra do početka aprila. Udaljen je više sati od ostalih centara Hrvatske, granični prelaz sa Neumom dodatno povećava izolovanost, navodi splitski list.

Dubrovački akademski slikar Davor Lucianović kaže da je život u Dubrovniku težak jer su, zbog udaljenosti i saobraćajne izolacije, cijene roba i usluga u gradu znatno više nego u ostatku zemlje.

U uslovima marginalizacije Dubrovnika stvara se raspoloženje nezadovoljstva, što može ići na ruku zagovornicima separatističkih stavova, obnovi ideje Dubrovačke Republike i sličnim opasnim stremljenjima, ističe Lucianović.

Nadam se samo da se ovakva klima ogorčenja ne stvara vještački, kako bi se povećao broj nezadovoljnika sklonih separatizmu, rekao je Lucianović.

Bonus video: