S Nikolićem tek kad promijeni odnos prema susjedima

Ivo Josipović je odgovorio na Nikolićevu izjavu u kojoj je predsjednik Srbije najavio da bi uskoro trebalo da se zvanično sastane sa predsjednikom Hrvatske
2 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2012. 15:15h

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sastaće se sa svojim srpskim kolegom Tomislavom Nikolićem tek kad Nikolić jasno pokaže da je promijenio svoj odnos prema susjednim državama, saopšteno je danas iz Josipovićevog kabineta.

"S obzirom na politiku koju je predsjednik Nikolić zagovarao 90-ih i njegove nedavne izjave o Vukovaru i Srebrenici, susret dvojice predsjednika moguć je kad predsjednik Nikolić jasno pokaže da je promijenio svoj odnos prema susjednim državama", navodi se u saopštenju, u odgovoru na Nikolićevu najavu da će se uskoro sastati s Josipovićem.

Nikolić je u izjavi za beogradski dnevnik "Danas" najavio da bi uskoro trebalo da se zvanično sastane sa Josipovićem.

Josipović pozdravlja želju Nikolića da se i bilateralnim susretima nastavi politika pomirenja i dobrosusjedskih odnosa.

"Predsjednik Josipović od početka svog mandata zagovara dobrosusjedske odnose sa Srbijom, uključujući i potrebu rješavanja brojnih otvorenih pitanja između dvije države. Tu politiku predsednik Josipović vodi danas, a vodiće je i ubuduće", kaže se u saopštenju iz Josipovićevog kabineta.

Hrvatski mediji prenijeli su izjavu Nikolića koji je, govoreći o regionalnoj saradnji i državama koje je u regionu posjetio i koje namjerava da posjeti, najavio kako bi, uskoro, trebalo da se zvanično sastane sa Josipovićem i da će doći čim i gdje god ga hrvatski predsjednik pozove.

Nikolić, koji je dužnost predsjednika Srbije preuzeo 31. maja, naglasio je da on nije "od onih koji putuju tek tako" i da "neka korist za Srbiju iz toga mora da proistekne".

U međuvremenu se, kako je naveo, susreo sa zvaničnicima Rumunije, Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Turske, Crne Gore i Slovenije.

"Ostala je Hrvatska. Sa Josipovićem uskoro treba da imam službeni sastanak. Čim i gdje god pozove, ja ću doći", prenijeli su mediji Nikolićevu izjavu.

Bonus video: