KRIO GA U LAZAREVU

Nagodio se Mladićev jatak

Mladić priznao učestvovanje u skrivanju ratnog komandanta u zamjenu za uslovnu jednogodišnju kaznu zatvora
76 pregleda 2 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Ctv.ca
Ratko Mladić, Foto: Ctv.ca
Ažurirano: 02.08.2012. 19:51h

Branislav Mladić, rođak haškog opuženika Ratka Mladića priznao da je učestvovao u skrivanju ratnog komandanta Vojske Republike Srpske u zamjenu za uslovnu jednogodišnju kaznu zatvora.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sklopilo je sporazum o priznanju krivice sa Brankom Mladićem u čijoj kući u selu Lazarevo je 26. maja prošle godine uhapšen haški optuženik Ratko Mladić, objavila je juče „Politika”.

Prema ovom sporazumu, o kojem bi sud trebalo da odlučuje 8. avgusta, Branislav Mladić priznao je da je učestvovao u skrivanju ratnog komandanta Vojske Republike Srpske u zamjenu za kaznu zatvora u trajanju od jedne, uslovno na tri godine.

List piše da Tužilaštvo o priznanju krivice pregovara sa još jednom osobom koja je učestvovala u njegovom skrivanju u Maloj Moštanici tokom 2006.

Zbog pomaganja u skrivanju Mladića, pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu odgovara grupa od deset okrivljenih, podsjetio je FoNet.

Suđenje Mladićevim jatacima ponovljeno je s obzirom na to da je Apelacioni sud, u julu prošle godine, odlučujući po žalbama ukinuo presudu prvostepenog suda kojom je četvoro optuženih oslobođeno odgovornosti za ovo djelo, a u odnosu na šestoro odbijena optužba.

Prvostepena presuda potvrđena je samo Blagoju Govedarici koji je oglašen krivim za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i osuđen na šest mjeseci zatvora uslovno na dve godine.

„Politika” je, takođe, objavila i da je Tužilaštvo za ratne zločine podnijelo zahtjev za sprovođenje istrage protiv tri osobe osumnjičene da su pomagale u skrivanju haškog optuženika Stojana Župljanina, nekadašnjeg načelnika Centra službe bezbjednosti u Banjaluci.

„Pod patronatom” ovog tužilaštva istovremeno se vode i četiri pretkrivična postupka povodom istih sumnji, navodi list.

Preporučujemo za Vas