Kusturica: Nagrada od 100.000 eura za književnost

Režiser Emir Kusturica najavio je da će od marta 2013. biti ustanovljena književna nagrada vrijedna 100.000 eura, koja će nositi ime književnika Iva Andrića
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 16:34h

Kako pišu današnje "Večernje novosti" nagrada će se sastojati od novčanog iznosa i plakete sa likom Iva Andrića i dodeljivaće se svake godine, na godišnjicu dodjele Nobelove nagrade tom književniku.

Kusturica je rekao da će nagradni fond obezbijediti vlade Republike Srpske (RS) i Srbije, kao i Opština Višegrad, a nagradu će dobitniku dodjeljivati predsjednik RS.

"Kod mene ne postoji ni najmanja sumnja da će Andrićeva nagrada za književnost biti jedna od najznačajnijih u svjetskim okvirima", rekao je Kusturica.

Kako pišu Novosti, odluka o dodjeljivanju nagrade je donijeta, a ovih dana u toku je preciziranje propozicija.

"Na početku pravo učešća na konkursu imaće pisci koji stvaraju na jednom od slovenskih jezika. To će ubrzo biti izmijenjeno, pa će u konkurenciji biti ostvarenja iz svih krajeva svijeta, bez obzira na jezik kojim su pisana", kazao je Kusturica.

Prema njegovim riječima o dobitniku nagrade odlučivaće stalni međunarodni žiri, a nagrada će biti uručena dobitniku u Andrićevom institutu u Višegradu.

Galerija

Bonus video: