Srebrenica: Pronađena još jedna masovna grobnica

Pronalazak grobnice blizu mjesta gdje je bila baza snaga UN, dodatno potvrđuje da su ljudi ubijani pred očima međunarodnih mirovnih snaga koje su imale obavezu da ih zaštite
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 15:27h

Tokom posjete generalnog sekretara UN Ban Ki-muna Srebrenici, članovi Instituta za nestale osobe BIH pronašli su danas još jednu masovnu grobnicu žrtava srebreničkog genocida iz jula 1995. godine, saznaje agencija Anadolija.

Kako je za agenciju potvrdio direktor Instituta Amor Mašović, grobnica je otkrivena samo stotinjak metara od Fabrike akumulatora u Potočarima, mjesta gdje se dopremaju tabuti srebreničkih žrtava uoči sahrane pronađenih posmrtnih ostataka svakog 11. jula, na godišnjicu genocida.

U Fabrici akumulatora tokom rata u BiH nalazila se baza Holandskog bataljona iz sastava snaga UN-a.

Pronalazak masovne grobnice u njenoj blizini, dodatno potvrđuje da su Srebreničani ubijani pred očima međunarodnih mirovnih snaga koje su imale obavezu da ih zaštite.

"Riječ je o masovnoj grobnici za kojom tragamo dugi niz godina na temelju informacija koje su stigle od holandskih vojnika, kasnije od Ministarstva odbrane, odn. Ministarstva vanjskih poslova Holandije", kazao je Mašović

"Riječ je o masovnoj grobnici za kojom tragamo dugi niz godina na temelju informacija koje su stigle u BiH od holandskih vojnika, kasnije od Ministarstva odbrane, odnosno Ministarstva vanjskih poslova Holandije.

Ne možemo u ovom trenutku reći je li u pitanju veća masovna grobnica ili se radi o manjem broju žrtava. Uglavnom vjerujemo da bi najmanje tri žrtve trebale biti otkrivene u ovoj grobnici koja je ostala nakon odlaska holandskih vojnika", tvrdi Mašović.

Grobnicu je, kako je istakao Mašović, bilo teško pronaći. Istraživački timovi su u čak pet navrata prekopavali široko područje na mjestu gdje je grobnica danas pronađena.

"Desilo se, eto, da baš na danšanji dan, u trenutku dok je Ban Ki-mun bio u Memorijalnom centru Potočari, konačno pronađemo još jednu masovnu grobnicu srebreničkih žrtava", kazao je Mašović.

S obzirom da se radilo o probnom kopanju, članovi Instituta moraće da sačekaju nalog Suda BiH za dalje radove na ekshumaciji žrtava.

"Prve informacije koje imamo je da se u grobnici nalaze posmrtni ostaci jedne djevojke, koja se prije smrti nalazila u bolnici u Bratuncu. Tu bi trebala biti i jedna beba koja je rođena u kampu u Potočarima, te jedna starija žena.

Više od 90% grobnica Vojska RS je, pokušavajući da ukloni dokaze o masovnim egzekucijama, dislocirala na sekundarne i tercijarne lokacije: Ilustracija (Foto: Tarik Samarah)

Nikad se ne zna da li bi, pored tri navedene, u grobnici moglo biti još žrtava. Jer, više od 90 odsto grobnica u Srebrenici su bile dislocirane na sekundarne ili tercijarne lokacije.

Mi vjerujemo da se u ovom slučaju, ipak, radi o primarnoj masovnoj grobnici. A da li je ona uzurpirana, to ćemo znati za nekoliko dana", izjavio je Mašović.

Galerija

Bonus video: