Bura nakon filma "Neđo od Ljubuškog" i napad na Šteficu Galić

Galić je sa suprugom Šteficom uspio da stotinama svojih sugrađana pomogne da, umjesto torture ili smrti u logoru Heliodrom, spas nađu u bijegu iz zemlje kojom su harale paravojske
176 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 17:24h

U ljeto 1993. godine, Nedeljko Galić nije mogao mirno da posmatra kako pripadnici paravojnog "Hrvatskog vijeća obrane" (HVO) započinju progon Bošnjaka iz bosanskohercegovačkog gradića Ljubuški u zloglasni logor Heliodrom.

Galić je sa suprugom Šteficom uspio da stotinama svojih sugrađana pomogne da, umjesto torture ili smrti u logoru Heliodrom, spas nađu u bijegu iz zemlje kojom su harale paravojske koje su (ljudsku, logističku, finansijsku itd.) podršku nalazile u susjednim državama.

Skoro dvije decenije kasnije, Neđo Galić posthumno biva nagrađen nagradom "Duško Kondor" za građansku hrabrost, a Svetlana Broz odlučuje Neđovu ljudskost prikazati u dokumentarnom filmu "Neđo od Ljubuškog".

Film Svetlane Broz, "Neđo od Ljubuškog"

"Nikad neću razumjeti i opravdati strah građana Ljubuškog koji su 1993. godine ćutali dok se zločin događao, i ako 2012. godine večeras ne budu u toj sali“, kazala je autorka Svetlana Broz uoči premijere svog dokumentarca.

Panika u redovima "patriotskih" apologeta zločina

No, kao što se očekivalo, i prije nego što je doživio premijerno prikazivanje u Ljubuškom, film je uzburkao nemirne duhove (ili pak savjesti) gradića u Hercegovini, uz granicu BIH sa Hrvatskom.

Uručivanje nagrade za građansku hrabrost "Duško Kondor" supruzi pokojnog Nedeljka, Štefici Galić

Policijski kordon je predstavljao tampon-zonu između građana koji su pristizali na premijeru okupljene rulje hrvatskih desničara, koji su gostima memorijalnog skupa upućivali prijetnje i uvrede

Prije projekcije filma na lokalnim portalima je kružio tekst sljedećeg sadržaja: "Dragi Ljubušaci, zar ćemo pustiti ljude koji očito mrze Hrvatsku zastavu da ovo održe?!“

Nakon toga, uslijedile su učestale anonimne prijetnje štefici Galić putem telefonskih poziva.

I umjesto da se priprema za veče sjećanja na svog preminulog supruga i njegovo humano držanje nauštrb dominirajućeg straha od terora "ratnika za mir", urednica portala tačno.net Štefica Galić dan je provela u ljubušačkoj stanici policije.

Na koncu razgovora sa predstavnicima MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, Galićeva je dobila garancije da će se policija pobrinuti da projekcija protekne u bezbjednoj atmosferi.

Dakle, projekcija filma je održana uz jako policijsko obezbjeđenje.

Policijski kordon je predstavljao tampon-zonu između građana koji su pristizali na premijeru okupljene rulje hrvatskih desničara, koji su gostima memorijalnog skupa upućivali prijetnje i uvrede.

Kukavičke sačekuše za svjedoke nečovještva: Štefica Galić u BIH, Slobodan Pejović u CG

Već sjutradan je uslijedila brutalna kampanja na lokalnim portalima protiv Nedeljka Galića, njegove porodice i onih koji su prisustvovali filmskoj premijeri.

Koncentracioni logor Heliodrom, kod Mostara

Dva dana nakon premijere, Šteficu Galić je, u kasnim večerernjim satima, na ulici u Ljubuškom presrela i pretukla grupa huligana

Čini se da je čitava kampanja neodoljivo podsjećala na slučaj Slobodana Pejovića, bivšeg policijskog inspektora iz Herceg Novog i svjedoka deportacija Bošnjaka, koje je sprovodio crnogorski državni vrh tokom 90-ih.

Dva dana nakon premijere, urednicu portala tacno.net i udovicu Nedeljka Galića, Šteficu Galić, u Ljubuškom je, u kasnim večerernjim satima, na ulici presrela i pretukla grupa huligana.

Incident je prijavljen policiji, a Štefica Galić je nakon ljekarskog pregleda, puštena na kućno liječenje.

Napad na Galićevu osudile su bosanskohercegovačke vlasti, EU i brojne nevladine organizacije i mediji u BIH i van zemlje.

Pritisci "patriota" i dalje traju; pravda... na čekanju

Dvije nedjelje nakon premijere filma "Neđo od Ljubuškog" ne prestaju neviđeni pritisci na sve koji su učestvovali u izradi dokumentarca i njegove aktere - na prvom mjestu na Šteficu Galić, kao i na sve one koji nisu dio ("pravovjerne, patriotske") većine u Ljubuškom.

Panorama Ljubuškog

"Tebi ćemo malo g**no noževima vaditi crijeva. Tražili ste noževe - sad ćete ih vidjeti, boga vam j**em komunističkog, ne znate vi stoko sarajevska ko smo mi'", prepričava Bahtijar razgovor s policijom

Naime, bosanskohercegovački izvori prenose da su građani Ljubuškog koji su prisustvovali premijernoj projekciji filma konstantno izloženi anonimnim, ali i otvorenim, pritiscima, te strahuju za vlastitu i sigurnost svojih porodica.

Novinar portala tacno.net Amer Bahtijar prepričava interesantno iskustvo razgovora sa predstavnicima kantonalnih policijskih vlasti, nadležnih da slučaj napada na Galićevu riješe.

"Zvao sam Kabinet komesara policije Zapadnohercegovačkog kantona, nakon čega su me spojili sa načelnikom policije, koji je bio ljubazan.

Odjednom mi je rekao 'evo, ovaj vas treba', u međuvremenu je nekom pored sebe prepričavao naš razgovor. Taj neko se javio i krenuo sa nečim nevjerovatnim.

Psovao mi je 'boga komunističkog', govorio mi da sam 'us**no g**no iz Sarajeva', te spominjao neke noževe kojima će nas klati. Rekao mi je i sljedeće: 'Tebi ćemo malo g**no tim noževima vaditi crijeva.

Tražili ste noževe - sad ćete ih vidjeti, boga vam j**em komunističkog, ne znate vi stoko sarajevska ko smo mi'", prepričava Bahtijar razgovor s policijom.

U MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona kategorično demantuju da je bilo ko iz ove institucije na navedeni način razgovarao sa Bahtijarom.

Bonus video: