"NY Times": Srbija je raj za promjenu pola

Samo je prošle godine, u Srbiji pol promijenilo 100 stranaca i taj je broj u porastu
7 komentar(a)
operacija, Foto: Shuterstock
operacija, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 25.07.2012. 10:06h

Srbija je za 20 godina prešla put od zemlje u kojoj javnost tvrdi da je transeksualnost protivna Bogu, do države u koju iz cijelog svijeta hrle osobe koje žele da promijene pol, zahvaljujući operaciji koju za građane sufinansira srpsko nacionalno zdravstveno osiguranje, piše “New York Times”.

Samo je prošle godine, u Srbiji pol promijenilo 100 stranaca i taj je broj, prema službenim statističkim podacima, u porastu.

Na ovu operaciju dolaze iz cijele Evrope, Azije, Amerike i Australije.

Den Bilefski, dopisnik “New York Timesa” iz Beograda, razgovarao je s Danijelom, sada 25-godišnjim ruskim advokatomiz Sankt Peterburga, koji je došao u Beograd zbog operacije promjene pola iz ženskog u muški jer nije mogao da pronađe odgovarajućeg hirurga u Rusiji.

Kad je imao 18 godina roditeljima je, kao tinejdžerka u to vrijeme, rekao da je lezbijka. Kasnije je Danijel shvatio šta želi i sada pušta bradu.

Novinar američkog lista podsjeća da je nedavno Čaz Bono, sin pjevačice Šer, koji je rođen kao žensko, izjavio da bi otišao u Beograd na operaciju.

“Iznenađujuće da konzervativna, patrijarhalna zemlja postaje centar za operacije promjene pola, ali se društveno ponašanje polako mijenja”, kaže za američki list Kristijan, LGBT aktivista iz Beograda.

Stručnjaci kažu da Srbija postaje centar za ovu vrstu hirurgije, djelimično zato što su takve operacije svuda u svijetu skupe, kontroverzne i komplikovane.

Strani pacijenti kažu da ih Srbija privlači zbog cijene operacije od oko 10.000 dolara, što je značajno manje od 50.000 dolara koliko promjene pola minimalno koštaju u klinikama u SAD-u, državi koja je vodeća u svijetu u ovim operacijama.

Bonus video: