Ban Ki Mun danas i sjutra u Bosni i Hercegovini

Završavajući svoju turneju po zemljama Zapadnog Balkana Ban Ki Mun će danas i sjutra boraviti u posjeti Bosni i Hercegovini
0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Rojters
Ban Ki Mun, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.07.2012. 09:13h

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun boraviće u Bosni i Hercegovini danas i sjutra. Planirano je da generalni sekretar Ujedinjenih nacija u Sarajevo doputuje u 15 sati nakon čega će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, članovima Kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH i ministrom spoljnjih poslova.

Ban Ki Mun će se obratiti i poslanicima Parlamenta BiH.

Generalni sekretar UN-a će sjutra sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem posjetiti Srebrenicu i Memorijalni centar Potočari, gdje je pokopano više od pet hiljada ubijenih Bošnjaka iz Podrinja, saopšteno je danas iz Predsjednisstva BiH.

Prije posjete Bosni i Hercegvini Ban Ki Mun je rekao da planira da posjeti i Srebrenicu, koja će "dugo progoniti međunarodnu zajednicu".

"Da budem iskren, posebno Ujedinjeni narodi nisu bili sposobni da pomognu tamošnjim ljudima u vremenima kada im je ta pomoć trebala. To će ostati usađeno u svijesti UN-a i svijeta zauvjek.

Nikada ne smijemo dozvoliti da se ove stvari, takva tragična dešavanja dogode ponovo", rekao je Ban Ki-Mun.

Prema njegovim riječima, zato je međunarodna zajednica 2005. odlučila da se uspostavi principijelna odgovornost za zaštitu civila.

Prošle sedmice Ban je doputovao u Sloveniju, gdje je započeo sedmodnevnu turneju na zapadnom Balkanu u sklopu koje je posjetio i Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo. Posjetom Bosni i Hercegovini, Ban ki-Mun završava balkansku turneju.

Bonus video: