Ćosić: Srbija je izgubila oba rata, a Hrvati su u prednosti jer imaju Tita

U intervjuu datom Darku Hudelistu, Ćosić je izjavio da da je Srbija neuspješna držva, koja je izašla poražena iz oba rata, a da su Hrvati u prednosti nad Srbima jer imaju Tita
400 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 09:30h

Darko Hudelist je u knjizi "Moj beogradski dnevnik" priredio nikad objavljeni intervju s Dobricom Ćosićem iz 2011, u kom je pisac komentarisao istorijsku prošlost Srbije.

U intervjuuu, veliki pisac je između ostalog odgovarao na Hudelistova pitanja koja su se ticala plotičke situacije u bivšoj Jugoslaviji, kao i posljedice ratova u Srbiji.

Zašto u svojim romanima - počevši od prvijenca ‘Daleko je sunce’ iz 1951. sve do ‘Vremena smrti’ iz 1970-ih, a i kasnije insistirate na postavljanju pitanja cijene srpskih žrtava u oba svjetska rata, Prvom i Drugom? Šta se za Srbe dogodilo nepovoljno u oba ta rata?

"Srbi su oba svjetska rata izgubili u miru. Zato sam u svojoj pristupnoj besjedi u SANU 1977. i izgovorio onu kompromitantnu misao: ‘Srbi dobijaju rat, a gube mir!’

Zašto su baš Srbi, po vašem mišljenju, ispali gubitnici?

"Hrvati su stvorili svoju nacionalnu državu. Slovenci takođe. Ta su dva naroda ostvarila svoj nacionalni cilj. Ne u potpunosti, ali stvorili su neku svoju državu koju oni smatraju pobjedom. Zašto vi slavite 1991.? Zato što ste te godine ostvarili svoj vjekovni nacionalni cilj"

A šta Srbi slave?

"Srbi više ne slave. Srbi slave Sretenje, zbog sretenjskog ustava kada je jedan u biti beznačajan, ali sadržajno ipak značajan pravni dokument naznačio srpsku državu, još u tursko doba. Dakle, Srbi su kapitulirali sa svojom afirmacijom pobjeda u ratu"

Zašto Dobrica Ćosić toliko hvaljenu srpsku pobjedu svodi na njenu suprotnost, tj. poraz?

" Ne poričem ja srpsku pobjedu na Kajmakčalanu i u bitkama na tzv. Istočnom frontu. Ali poričem cijenu tog rata i te pobjede. Cijena je bila grandiozna. Kao što sam vam već protumačio, Srbi su napravili grešku što 1915. nisu prihvatili ‘Londonski pakt’. Istorijski ishod neuspjeha Kraljevine Jugoslavije pokazuje da su oni taj rat izgubili. Ishod rata pokazuje da je ta pobjeda uzaludna, tragična i samo jedna velika žrtva."

Ali poslije tog rata je nastala jedna nova država.

"Vrlo nesrećna država, neuspješna u svakom pogledu."

Govorimo o Kraljevini Jugoslaviji.

"Tu državu, kao što znate, Hrvati nisu htjeli. Hrvati, kao što znate, nisu glasali za Vidovdanski ustav. Vi takođe znate da je vođen veliki referendumski, plebiscitarni otpor ujedinjenju, gdje je HSS skupio, ako se ne varam, 160 tisuća potpisa protiv ujedinjenja. A ulazak Hrvata u Narodnu skupštinu u Beogradu završio je srpskim zločinom, ubijanjem braće Radić. I, u suštini, moralnim krahom te države. Tada je propala Kraljevina Jugoslavija: ona nije propala 1941., ona je propala 1929."

Kako tu gledate na Sporazum Cvetković - Maček iz 1939.? Franjo Tuđman je na njega gledao oduševljeno jer je smatrao da je Banovina Hrvatska, koja je nastala tim Sporazumom, ideal neke buduće samostalne hrvatske države. Oživljavanje Banovine Hrvatske bio je, na neki način, njegov ideološki projekat.

"Svakako. Ne mislim da je pogriješio u tom mišljenju."

Da sintetiziramo. Prvi i Drugi svjetski rat - je li ta dva rata Srbija dobila ili izgubila?

"Istorijski ih je izgubila."

Nije mi jasno: zašto, po vašem mišljenju, Srbi non-stop, u 20. stoljeću, ispadaju kao gubitnici, a Hrvati kao pobjednici? Ispada da su Hrvati genetski superiorniji spram Srba.

"Pa, Hrvati kao prednost imaju Tita. To je ogromna prednost. Odlučujuća prednost."

Mislite da je to uzrok svemu?

"Nije uzrok svemu, ali je odlučujuća prednost jer je Tito zaokrenuo taj brod, pod uticajem hrvatske i slovenske komunističke elite, na 8. kongresu SKJ 1964. I polako vodio k amandmanima i Ustavu iz 1974."

Galerija