Svjedok: Mladić prijetio svima koji bi mu se suprotstavili

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, holandski oficir Koster svjedočio je danas da mu je Mladić poslije zauzimanja Srebrenice u julu 1995. rekao da će "biti u nevolji", ako se suprostavi odvođenju Muslimana
75 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2012. 14:39h

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid nad više od 7.000 Muslimana u danima pošto je VRS zauzela Srebrenicu, 11. jula 1995. Generalu Mladiću (69) na teret je stavljena i deportacija desetina hiljada muslimanskih žena, djece i staraca.

Svjedok, holandski oficir Elko Koster, koji je tada bio poručnik u holandskom bataljonu UNPROFOR-a u Potočarima kod Srebrenice, izjavio je da su "hiljade" muslimanskih civila poslije pada enklave utočište potražile u blizini te baze.

Opisujući susret sa generalom Mladićem u Potočarima, 12. jula, Koster je rekao da ga je Mladić obavijestio da će započeti evakuaciju civila. Na Kosterovu primjedbu da komandant UNPROFOR-a nije bio obaviješten o tom planu, Mladić je uzvratio da ga "ne interesuje komandant".

Koster je izjavio da je na njegov protest, Mladić odvratio da će "ako mu se suprotstavi, biti u nevolji".

Djelimičan snimak tog razgovora, tužioci su prikazali u sudnici. Mladić na snimku kaže i da će "svi koji to žele" biti odvedeni autobusima. Po riječima svjedoka, pripadnici VRS su zatim mještane Srebrenice usmjeravali ka autobusima koji su pristigli, odvajajući vojno sposobne muškarce koje su upućivali u "bijelu kuću".

Koster je ispričao i kako je spriječio srpske vojnike da jednog dječaka od 15-16 godina odvoje od majke. Na pitanje tužioca da li su i vojnici UNPROFOR-a pomagali u odvajanju muškaraca, svjedok je odgovorio odrečno, naglašavajući da su to činile samo snage bosanskih Srba.

U drugom susretu istog dana, general Mladić pitao je Kostera "da li je vidio neke muslimanske vojnike", a oficir UNPROFOR-a odgovorio je, kako je posvjedočio, da nije, a da ne bi rekao i da jeste.

Svjedok je izjavio i da su 13. jula 1995. u Potočarima holandski vojnici UNPROFOR-a pronašli devet tijela ubijenih muškaraca. "Vidio sam devet leševa, ležali su potrbuške, otprilike u liniji, a na leđima su imali rane od hitaca iz vatrenog oružja", kazao je Koster.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Nenad Petrušić pitao je svjedoka da li zna jesu li te žrtve bili Muslimani ili Srbi. Svjedok je odgovorio da ne zna odgovor na to pitanje.

Na pitanje da li je znao da je prebacivanje muslimanskog stanovništva u Kladanj bilo dogovoreno na sastanku njegovog komandanta Toma Karemansa sa Mladićem, Koster je odgovorio da je saznao da je takav dogovor "u jednom trenutku" bio postignut, ali da je to bilo pošto su autobusi već bili došli u Potočare.

Koster je potvrdio da su, prije pada Srebrenice, muslimanski borci zauzimali posmatračke punktove UNPROFOR-a i sa njih otvarali vatru na srpske položaje, kao i da su ubili jednog holandskog vojnika.

Suđenje Mladiću u Hagu biće nastavljeno 21. avgusta, poslije ljetnje pauze u radu Tribunala. General Mladić optužen je i za progon nesrpskog stanovništva širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šljemova" UN za taoce, 1992-95.

Galerija

Bonus video: