Srbija: Malinari blokirali magistralni put ka Crnoj Gori

"Ostajemo sve dok se ne ispune naši zahtjevi", jednoglasni su malinari
68 pregleda 4 komentar(a)
Malinari, Foto: Screenshot (YouTube)
Malinari, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 02.06.2018. 21:31h

Nakon što je održan miran protest na kojem su se malinarima obratili pedstavnici udruženja proizvođača iz Ivanjice, Užica, Priboja, Nove Varoši i Prijepolja, malinari su kasno popodne blokirali magistralni put ka Crnoj Gori.

Intervenisala je saobraćajna policija i, kako nezvanično saznaje Beta, najmanje jedno lice je privedeno dok je nekoliko njih zadobilo udarce pendrekom.

Blokada magistralnog puta i dalje traje, a oko 800 učesnika protesta traže pregovore s predstavnicima Vlade Srbije.

"Ostajemo sve dok se ne ispune naši zahtjevi", jednoglasni su malinari.

"U Aranđelovcu su se sastali hladnjačari i predstavnici osiguravajućih kuća i dogovorili se da cena ne smije preći 160 dinara. Sve se to radi iza leđa proizvođača. Šta smo mi? Robovi na svom imanju, od djeteta koje nosi vodu do čovjeka koji je 16 sati u malinjaku", kaže Radenko Marić iz Ivanjice.

"Hladnjača 'Yugrotrejd' iz Arilja ponudila je takozvanu dnevnu cijenu od 50 dinara, dok hladnjača 'ES – Komerc' nudi 65 dinara po kilogramu. Dnevno formiranje cijena bez mogućnosti izravnavanja do kraja berbe za nas je neprihvatljivo jer vodi do potpunog sunovrata maline. U Prijepolju je situacija katastrofalna. U Brodarevu je bilo povratnika iz inostranstva koji su se vratili i uložili novac u proizvodnju. Sada opet napuštaju vjekovna ognjišta bez nade u povratak", kaže Boban Purić iz udruženja "Limska dolina".

Organizatori protesta su najavili da će ostati na ulici sve do ispunjenja zahtjeva. Zatražena je i ostavka ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića i uključenje premijerke Ane Brnabić i predsjednika Aleksandra Vučića u rješavanje problema.

U Prijepolju malinarstvo je postalo najvažnija grana poljoprivrede. U 2014. godini malina je zasađena na 286 hektara, a 2015. godine udvostručene su površine pod zasadom ovog voća (520 hektara). Otkup se povećao sa 1.200 tona na 3.250 tona, pa su prihodi sa milion i 800 hiljada, porasli na čak pet i po miliona eura. Sa prijepoljskih plantaža prošle godine ubrano je oko 4.000 tona voća.

Bonus video: