Zadarski ribari predlažu da se odgodi ulazak Hrvatske u EU

“Najveći problem je to što nismo proglasili isključivi privredni pojas. Ribarstvo je način života, a vlast na sve gleda profiterski"
1 komentar(a)
ribarska mreža, Foto: Pinterest
ribarska mreža, Foto: Pinterest
Ažurirano: 19.07.2012. 19:15h

U Zadru je najavljeno osnivanje i konstituiranje sindikalne organizacije ribara u okviru Sindikata turizma i usluga Hrvatske na nivou čitave zemlje.

Ribari se sindikalno organizuju nezadovoljni stanjem u ribarstvu. Zamisao je da se okupi svih 10.000 ribara, a potom organizuje sindikat, prenosi Tportal.

“Ribari i ribarska industrija su potcijenjeni. Potrebno je eliminisati crno tržište, sivu zonu, monopole, pojednostaviti administraciju i postupak dobijanja dozvola, što je trenutno vrlo komplikovano. Treba proglasiti ZERP, jer gubimo riblji fond zbog italijanskih ribara koje love u našem području. Cijena plavog dizela je prevelika, penzijsko i zdravstveno osiguranje nisu sređeni, ulov ribe je katastrofalan… Problema je puno, a dobro je znano da jedno radno mjesto ribara vezuje deset radnih mjesta”, kazao je pravni savjetnik SSSH Županijskog ureda Zadar Vedran Uranija koji je ribarsku industriju nazvao ključnom za privredni oporavak i izlazak iz krize.

Predsjednik sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić je stanje u hrvatskom ribarstvu ilustrovao rečenicom:

“Ribarske mreže se kidaju od problema koje se gomilaju godinama.”

Korak dalje otišao je predstavnik ribara Zadarske županije Dragan Govorčin koji predlaže da se odgodi ulazak Hrvatske u Evropsku uniju “dok se naši prvi susjedi ne počnu ponašati evropski”.

“Najveći problem je to što nismo proglasili isključivi privredni pojas. Ribarstvo je način života, a vlast na sve gleda profiterski. Ribarstvo održava populaciju na ostrvu, nestane li ribarstvo nestaće i ljudi, a ko će nam onda čuvati granicu”, dramatičnim je tonom govorio Govorčin.

Bonus video: