Profesori seksualno iskorišćavali studentkinje

Istraga o slučaju seksualnog iskorišćavanja studentkinja na fakultetu u Tuzli, otvorena je 2008
58 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2012. 09:58h

Poslije četiri godine istrage, Kantonalno tužilaštvo u Tuzli podiglo je optužnicu protiv suspendovanih profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravka Lučića i Enesa Durmiševića zbog seksualnog iskorišćavanja studentkinja na isturenom odjeljenju tog fakulteta u Tuzli.

U međuvremenu je preminula tužiteljka Dijana Milić koja je otkrila cio slučaj, ali i osumnjičeni profesori Bajro Golić i Fuad Saltaga, protiv kojih će proces biti obustavljen. U vezu sa ovim slučajem je dovođen i ugledni profesor Nijaz Duraković, koji je takođe u medjuvremenu umro.

Istraga o slučaju seksualnog iskorišćavanja studentkinja na fakultetu u Tuzli, otvorena je 2008. Nekoliko studentkinja svjedočilo je u predmetu protiv Jasmina Mašića, bivšeg vozača u Vladi Tuzlanskog kantona.

U pretresu stana koji je koristio Jasmin Mašić pronađeni su dokumenti koji ukazuju na to da su profesori od 2005. koristili seksualne usluge studentkinja.

Mašiću je Opštinski sud u Tuzli izrekao kaznu od godinu dana zatvora zbog prevare studentkinja, jer ih je službenim automobilom odvozio u motel "Jet Star" u Živinicama, gdje su se viđale sa profesorima.

I vlasnik objekta "Jet Star" Jozo Banović je takođe osuđen zbog organizovanja prostitucije, ali u odvojenom predmetu.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli je na kraju p odiglo optužnicu protiv suspendovanih profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravka Lučića i Enesa Durmiševića.

Bonus video: